Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Aurinkoinen Big Mama
Aurinkoinen Big Mama

Aurinkoinen Big Mama jakaa ruoan lisäksi hyvää mieltä Hyvinkään päiväkodeissa ja kouluissa

Kruununmaan päiväkodin keittiöstä kaikuu iloinen nauru. Namibiasta vuonna 2008 Suomeen muuttanut Marichen Hei-Gauses on työskennellyt Hyvinkään kaupungilla viimeiset neljä vuotta kiertävänä ateriapalveluvastaavana päiväkodeissa, kouluissa ja lukiossa. Hyvinkääläiset tuntevat Hei-Gausenin parhaiten nimellä Big Mama. Iloisempaa ja elämänmyönteisempää ihmistä saa hakea, vaikka välillä hän yrittääkin olla vakava – Suomessa kun ollaan.

Suomeen Big Mama muutti rakkauden myötä. Nykyisin hän asuu Hyvinkään keskustassa kahdeksanvuotiaan tyttärensä kanssa. Hänellä on myös 21-vuotias poika.

– Parasta Hyvinkäällä on luonto. Asuntoni vieressä on iso puisto, jonne menen kesäisin viltin kanssa lukemaan ja kuuntelemaan musiikkia. Musiikki on intohimoni.

Kokiksi hän valmistui Hyriassa.

– Menin neljäksi viikoksi työharjoitteluun Karhunpesään Hotel Sveitsiin. Lopulta olin siellä kymmenen kuukautta.

Karhunpesä yritti houkutella pirskahtelevan iloista kokkia paikan keittiömestariksi, mutta Big Mamalla oli toiset suunnitelmat mielessä.

– Olin nähnyt ilmoituksen, että kaupunki hakee ateriapalveluvastaavaa. Kaupungilla on minulle sopivammat työajat. Ehdin kotiin tekemään lämpimän ruoan tyttärelleni ja auttamaan häntä läksyissä sekä viettämään hänen kanssaan aikaa viikonloppuisin.

Työssä parasta ovat työkaverit

– Meillä on täällä valtavan ammattitaitoista väkeä. Se helpottaa omaa työtäni. Minulla on myös maailman paras esihenkilö. Olen sanonut, että esihenkilöni on niin hyvä, etten lopeta työtäni täällä ikinä, hän toteaa.

Big Maman arkeen kuuluu ruoan valmistamista. Hän huolehtii myös siivouksesta ja keittiön puhtaudesta sekä tekee toimistotöitä, muun muassa tilauksia.

Myös se, että työpaikka vaihtelee, on mieluisaa.

– Tein vastaavaa kiertävää työtä aikoinaan Namibiassa mutta hotellimaailmassa. Kun hotellien johtajat jäivät lomalle, tulin minä tuuraamaan.

Hyvinkäällä hän on viihtynyt paremmin kuin hyvin. Hymyillen hän kokee olevansa identiteetiltään enemmän suomalainen kuin namibialainen.

– Kun olen viikon Namibiassa, minulle tulee valtava koti-ikävä.

Suomi on tuttu namibialaisille

Suomi on hänen mukaansa lähes entuudestaan tuttu. Monikaan ei taida tietää, kuinka likeisissä suhteissa Suomi ja Namibia ovat olleet vuosien saatossa.

– Suomalaiset ovat tuoneet meille koulutuksen ja kristinuskon. Namibiassa on myös valtavan paljon suomalaisnimisiä ihmisiä.

Namibian kielessä on yllättävän paljon samoja sanoja suomalaisten sanojen kanssa, kuten lakana, täti, kartonki ja anna. Sanojen merkitykset ovat kuitenkin eri, esimerkiksi anna tarkoittaa vaatteiden päälle pukemista.

Suomen kieli oli haastava oppia, mutta toisaalta Big Maman oma äidinkieli - khoekhoegowap - ei sekään ole helppoa.

– Meillä on neljä erilaista naksutusäännettä, jota käytämme kielessä.

Hänen mukaansa suomalainen ja namibialainen työkulttuuri eroavat kuin yö päivästä.

– Suomalaiset ovat kaikki hyvin koulutettuja.

Silmänruokaa lautasella

Pakko vielä palata ruokaan, päiväkodin keittiössä kun olemme. Big Maman mukaan Namibiassa ruoka perustuu vahvasti lihaan.

– Jos lautasella olisi vain pastaa tai riisiä, ei sitä pidettäisi ruokana. Meidän ruokavaliostamme 80 prosenttia on lihaa: naudanlihaa, lampaan ja vuohen lihaa sekä paljon riistaa. Suomeen muutettuani jouduin opettelemaan syömään kasviksia. Niitä suositaan täällä niin paljon.

Namibialaisessa ja suomalaisessa keittiössä on myös samankaltaisuuksia.

– Meillä tehdään karjalanpaistia, punajuurisalaattia ja porkkanaraastetta.

Kotona hän loihtii lapsilleen näyttäviä gurmeeannoksia. Valokuvat annoksista ovat huikeita.

– Lapseni ovat oppineet saamaan parasta mahdollista. Mikä tahansa ei heille kelpaa. Maun lisäksi ateriassa tärkeintä on näyttävyys. Annoksen pitää näyttää kauniilta.

sq marichen

Kotona Big Mama loihtii lapsilleen näyttäviä gurmeeannoksia.

Kansi Hyvinkää-lehti 1/2025

Hyvinkää-lehti 1/2025