Yhteinen rakas harrastus synnytti Hyvinkää-neulepaidan
Hyvinkää-neuleessa käsityötaito yhdistyy kaupungin historiaan ja nykypäivään. Neule on suunniteltu siten, että sen tekemiseen uskaltaa tarttua kuka vain puikkoja kilistellyt neuloja.
Haastatteluhetkellä aistii käsin kosketeltavaa innostusta. Neljä naista kaivaa laukuistaan esiin neulepaidat. Ne ovat kaikki samanlaisia: vaalea pääväri ja hihansuissa sekä helmassa kaunein värein neulotut koristeet. Marja Heinimäki, Minna Hyytiäinen, Johanna Jokinen ja Terhi Korpela ovat käyttäneet kuluneen vuoden aikana lukemattomia tunteja kaupungin nimikkoneuleen suunnitteluun ja tekemiseen.
– Olimme Terhin kanssa kumpikin tahoillamme pohtineet, että olisi kiva saada myös Hyvinkäälle oma neulepaita. Eräässä keskustelussa tämä tuli ilmi, ja mietimme, että kukahan sen voisi suunnitella, Minna muistelee.
Pian syntyi idea koota mukaan neulomisesta innostuneita. Kaupunginvaltuustossa tavanneet naiset esittivät muillekin valtuutetuille avoimen kutsun osallistua paidan suunnitteluun. Löytyi neljän naisen porukka, jolla on ollut lukemattomia mukavia hetkiä yhteisen salaisuuden äärellä.
Parantolan ornamentit tallentuivat neuleeseen
Suunnittelun lähtökohtana oli, että paita olisi mahdollisimman helppo neuloa. Lisäksi mallin tuli olla sopiva sekä miehille että naisille.
Neuleen kuviot mukailevat kuuluisan Hyvinkään Sanatorion eli parantolan ornamentteja.
– Vuosi sitten syksyllä parantolassa oli tapahtuma, jossa pääsi kiertämään rakennuksen sisällä. Kiinnitin huomiota siihen, kuinka hienosti seinillä olevat ornamentit sopisivat neuleeseen, Terhi kertoo.
Siitä se sitten lähti. Ensin suunnittelijat valitsivat värikartan. Värit ovat suurin piirtein samoja kuin parantolassa. Hyvinkään kaupunginmuseolta saadut kuvat auttoivat suunnitteluprosessissa.
– Värit valikoituivat poissulkevalla menetelmällä. Jokaisella oli omat mieltymyksensä, joiden kautta päädyimme kompromissiin. Seuraavaksi tilasimme Novitalta kymmentä väriä lankaa ja sovittelimme värit lopullisesti kuvioihin, joissa niissäkin olimme tehneet valintoja ja kompromisseja, Marja kertaa.
Neuleen kuviot mukailevat Hyvinkään parantolan ornamentteja.
Matkan varrella syntyikin lukuisia exceleitä kuvio- ja värisuunnitelmista sekä harjoitus- ja suunnittelutilkkuja.
Ornamenttien muotoja on hieman yksinkertaistettu, sillä neuleessa ei pysty toistamaan yhtä pyöreitä muotoja. Suunnitelmassa pidettiin myös kiinni siitä, ettei lankojen juoksutus nostaisi neulomiskynnystä liian korkeaksi.
– Vaikka kuvio näyttää monimutkaiselta, sen tekeminen ei ole vaikeaa, koska kerrallaan juoksutetaan aina vain kahta väriä lankaa, naiset vakuuttavat.
Valmiin neuleen kuvioissa voi nähdä monenlaista Hyvinkääseen liittyvää symboliikkaa, kukin omista mielleyhtymistään käsin.
Toiveissa hyvinkääläisten omat väriversiot
Marja, Minna, Johanna ja Terhi ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka neuleen syntyminen on vienyt aikaa kymmeniä ja taas kymmeniä tunteja, heillä on ollut valtavan mukavaa yhdessä. Viestejä on lennellyt iltamyöhäiseen asti.
– On ollut arvokasta tutustua muutenkin kuin valtuutettuina. Yhdessä tekeminen tuottaa uusia ideoita, Johanna pohtii.
Muutoinkin Hyvinkää-neuleen suunnittelijat kokevat korona-aikana alkaneen neulontabuumin lisäävän uudenlaista yhteisöllisyyttä.
– Toivomme, että hyvinkääläiset ottavat nimikkoneuleen omakseen ja alkavat myös varioida siitä omia väriversioitaan – ja lisäksi vaikkapa pipoja, sukkia, lapasia.