Pyöräilijöiden paratiisi
Kolme gravel- ja maastopyöräilyyn sopivaa reittiä sai opastekyltit Hyvinkäällä.
Kosteat männynneulaset ja sammalmatto tuoksuvat. Sivussa lehahtaa muhevia maan, sienien ja maatuvien lehtien vivahteita. Vaikka aamuisin on aistittavissa syksyn viileää kirpeyttä, riittää vielä tarpeeksi lämpimiä päiviä kiitää pyörällä pitkin metsäteitä ja pieniä polkuja sydämensä kyllyydestä.
Hyvinkääläisen Mika Lindbergin mukaan maastopyöräilyssä parasta on luonnossa oleminen. Voi haastaa itseään tai mennä rennosti maisemia ihaillen. Pyöräily on myös mitä parhainta kuntoilua.
– Riittää, että hankkii pyörän. Edullisellakin pääsee alkuun, mutta jos oikein pyöräilykärpänen puraisee ja haluaa harrastaa tavoitteellisemmin, suosittelen panostamaan kalustoon. Hyvällä pyörällä matka taittuu mukavammin.
Lindberg on harrastanut pyöräilyä teini-iästä lähtien – ja kaikkia pyöräilyn lajeja.
– Kyllä sitä tulee ainakin muutaman kerran viikossa käytyä pyörälenkillä. Kuljen aika usein myös työmatkat pyörällä.
Hän on ollut mukana Hyvinkään kaupungin Aktiivinen elämyskaupunki -kärkihankkeessa, jonka puitteissa on nyt merkattu maastopyöräreittejä. Toiveena on, että reitit olisivat näin helpommin saavutettavissa. Pyöräilijät tuntevat olonsa turvalliseksi ja tietävät pääsevänsä takaisin samaan pisteeseen, josta ovat lähteneet.
Maastopyöräreittejä Hyvinkäälle Lindberg päätyi suunnittelemaan tehdessään insinöörin opintojen opinnäytetyötä pari vuotta sitten.
– Juttelimme Hyvinkään vs. kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Simo Varjosen kanssa Usmin kehittämisestä Usmin uimarannan laiturilla. Siitä se lähti.
Nyt merkityt reitit ovat erinomaisia gravel-pyöräilyreittejä, jotka soveltuvat myös mainiosti maastopyöräilyyn. Maastopyöräilyä varten reitit ovat haastavuudeltaan helppoja ja sopivat suurimmilta osin koko perheen ajettaviksi. Etenkin Karhujen pyörähdys on erinomainen perhereitti.
– Harrastajat ovat toivoneet, että merkitsisimme opaskyltein myös haastavampia ja teknisempiä reittejä. Toivon mukaan tämäkin toteutuu jossain vaiheessa.
Usmi-Kytäjän-alue on ainutlaatuinen maastopyöräilijän sekä hiekkateitä ja metsäteitä kulkevan gravel-pyöräilijän silmin.
– Itse asiassa koko Hyvinkää, Nurmijärvi ja Rajamäki ovat helmipaikkoja kaikkiin pyöräilylajeihin, kuten retkipyöräilyyn, gravel-pyöräilyyn, maastopyöräilyyn ja maantiepyöräilyyn.
Merkatuille maastopyöräreiteille pääsee Usmin uimarannan parkkipaikalta tai Hotel Sveitsin pihalta. Hotellin pihaan on tulossa tämän vuoden aikana myös opaskartat kaikista reiteistä.
Hyvinkään pyöräilymahdollisuudet ovat uskomattomat.
Kytäjän pyörähdyksen tunnistaa punaisista opasmerkeistä, joissa on vaahteranlehden kuva. 24 kilometrin mittainen reitti ulottuu Suolijärveltä Hyyppärään ja sieltä Kytäjälle. Reitin varrella on hienoja ikimetsiä ja peltomaisemia. Pituudesta huolimatta se on helppo ajettava. Jonkin verran mukana on teknisempää maastoa, kuten juurakkoa ja vetistä maapohjaa.
Kaksi lyhyempää maastopyöräreittiä ovat osa Kytäjän pyörähdystä. 11 kilometrin mittainen Karhujen pyörähdys on merkattu tummansinisillä merkeillä, joissa on karhun kuva. Reitti kulkee Hyyppärän maastossa tietä pitkin ja pellon viertä. Se soveltuu perheille ja reitin voi ajaa vaikka tavallisella pyörällä. Matkan varrella on pari tiukempaa nousua, mutta halutessaan ne voi ylittää pyörää taluttamalla.
Kytömetsän pyörähdys on merkattu vaaleansinisillä opaskylteillä, joissa on koivunlehti. Reitti kulkee Suolijärven puolella Usmissa kumpuilevassa maastossa, jossa on paljon korkeuseroja. Metsän siimeksessä kulkeva reitti vaatii hieman parempaa kuntoa pyöräilijältä.
Jokaisella reitillä on taukopaikkoja ja tulentekopaikkoja, joista löytyy puita. Omia ei näin ollen tarvitse kuljettaa mukana.
– Kytäjän pyörähdyksen varrella sijaitseva Kiiskilammen laavu on todella suositeltava paikka. Kallion päällä sijaitseva taukopaikka on todella hieno. Karhujen pyörähdyksen varrella on puolestaan Kaksoislammet, jotka ovat niin ikään näkemisen arvoinen paikka, Lindberg vinkkaa.
Hänen mukaansa Hyvinkää tarjoaa hyvät olosuhteet kaikille pyöräilylajeille jo olemassa olevan reittiverkoston ja taukoinfran puolesta.
– Aktiivinen elämyskaupunki -hankkeessa olemme keskittyneet maastopyöräilyyn, mutta Hyvinkää on tunnetusti noteerattu hyvänä harrastepyöräilykaupunkina kaikille pyöräilylajeille.
Kytäjä-Usmissa on todella teknisiä paikkoja myös heille, ketkä hakevat haastetta maastopyöräilyyn. Lentokentän ja Erkylän alue on puolestaan mukavaa kangasmetsää ja neulaspolkuja. Sonninmäki ja Sveitsi kulkevat harjumaisemissa, joista löytyy kangasmetsää ja kivikkoa. Hyvinkäältä löytyy maastoa jokaiseen makuun.
– Pyöräilymahdollisuudet täällä ovat aivan uskomattomat. Toivoisin, että useampi uskaltaisi lähteä kokeilemaan näitä hienoja reittejä.
Kytäjän pyörähdys on pisin Hyvinkään opastetuista pyöräreiteistä. Kaikkiaan 24 kilometrin pituisen reitin tunnistaa punaisista opastemerkeistä.