Parantola toi Hyvinkäälle kansainvälisiä tuulia
Hyvinkään Sanatorio, sittemmin parantola perustettiin vuonna 1896 sairastelusta toipuvien tai hermolepoa kaipaavien kaupunkilaisten lepopaikaksi.
Harjumaisema, puhdas ilmanlaatu ja hyvät rautatieyhteydet houkuttelivat Hyvinkäälle vieraita niin Suomesta kuin ulkomailta. Vieraskirjassa vilisi aikansa kuuluisia nimiä, kuten Anna Ahmatova, Mika Waltari, Hugo Simberg, Aino Sibelius ja Saima Harmaja.
Kotimaisista vieraista moni oli virkamiehiä tai kulttuuriväkeä, ulkomaisten vieraiden joukosta löytyy esimerkiksi paronittaria, senaattoreita, kenraaleita ja amiraaleja. He toivat kansainvälisen tuulahduksen pienen teollisuuspaikkakunnan seuraelämään.
Kasvavan asiakasmäärän tarpeisiin parantolan uudeksi päärakennukseksi valmistui vuonna 1906 arkkitehti Lars Sonckin piirtämä kivinen jugendlinna. Arkkitehtuuri noudatteli yleisiä parantolarakentamisen ratkaisuja, joihin kuuluivat esimerkiksi mäntymetsäsijainti, avautuminen etelään ja aurinkoon sekä puhtautta korostava väritys. Jugendlinnan sisätiloissa olevat upeat ornamenttikoristeet – jotka innoittivat Hyvinkää-neuleen suunnittelijoita – entisöitiin vuonna 1984. Parantolan vaikutus näkyy edelleen rakennusten lisäksi muun muassa kaupunginosan ja sen katujen nimissä.
Lähteet: Hyvinkään kaupunginmuseon ja kaupungin verkkosivut sekä Anu Lahtisen teos Hyvät, pahat ja hyvinkääläiset