Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Osallistuva budjetointi: kuntalaisten ääni kuuluviin
Osallistuva budjetointi: kuntalaisten ääni kuuluviin
Ridasjärvellä asuvat sisarukset Marjut ja Ilkka Toivanen kannustavat aktiivisuuteen oman kylän kehittämiseksi.

Osallistuva budjetointi: kuntalaisten ääni kuuluviin

Osallistuva budjetointi on Hyvinkään ­strategiapäällikkö Taru Härkösen mukaan toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Sen toteuttamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa menetelmää, vaan sitä toteutetaan Hyvinkäällä monin eri tavoin.

Kuntalaiskahveille osallistuminen on kaupunkilaisille konkreettinen tapa osallistua keskusteluun kaupungin kehittämisestä. Tilaisuuksissa on vaihtuvat keskusteluteemat kaupunkilaisten toiveiden mukaisesti ja tarjolla on kahvia, teetä ja mehua.

– Seuraavan kerran kuntalaiskahvit ovat 20.11. klo 18 alkaen ja teemana on Leikkijän ja liikkujan Hyvinkää. Silloin asukkailla on mahdollisuus esittää toiveita siitä, miltä meidän leikkipuistomme ja liikuntapaikkamme voisivat näyttää tulevaisuudessa.

Usein Hyvinkään asukkaita pyydetään vastaamaan johonkin kyselyyn tai osallistumaan työpajatilaisuuksiin. Ne liittyvät valmistelussa oleviin asioihin ja suunnitelmiin. Viime vuosien aikana asukkaat ovat päässeet kyselyjen kautta vaikuttamaan muiden muassa Usmin alueen uimarannan ja reitistöjen kehittämiseen. Tällä hetkellä valmistelussa on viheralueohjelma, johon osallistetaan kuntalaisia syksyn ja talven aikana.

– Ensi keväänä kaupunki tekee kuntalaiskyselyn, jonka tuloksia hyödynnämme kaupunkistrategia Pelikirjan päivitystyössä, hyvinvointisuunnitelman valmistelussa ja kulttuuri- ja hyvinvointipalveluiden kehittämisessä.

Hyvinkään kaupunki on myös jo useiden vuosien ajan järjestänyt noin kerran vuodessa osallistuvan budjetoinnin kampanjoita, joissa asukkaat ovat itse saaneet ehdottaa, mitä kunakin vuonna päätetyllä rahapotilla voisi tehdä. Vuosittain on ollut erilaisia teemoja tai kohderyhmiä, jotka hieman kohdentavat varojen käyttöä. Rahojen käytöstä ovat päättäneet joko kaikki kuntalaiset yhdessä tai joinakin vuosina päättäjinä ovat olleet esimerkiksi koululaiset ja opiskelijat tai Hyvinkään kylissä asuvat asukkaat.

Kylien talkooraha kylien kehittämistyössä

Hyvinkään kaupungin jakama kylien talkooraha on mahdollistanut kylissä monenlaisia kehittämisprojekteja. Vuosien varrella rahaa on käytetty esimerkiksi luontopolkujen rakentamiseen, kenttien parantamiseen sekä kylätalojen varusteiden ja liikuntavälineiden hankintaan. Kylien talkoorahan ideana on, että tarvittavat tarvikkeet hankitaan talkoorahalla ja kyläläiset yhdessä toteuttavat talkootöinä projektin loppuun. Kylien talkoorahan keskeisenä tavoitteena on aktiivisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen.

lev osbu1

Ridasjärvellä iloitaan uudesta grillikatoksesta

– Saimme hankittua grillikatoksen elementit kylien talkoorahalla, kertoo kyläasiain neuvottelukunnassa Ridasjärven koulun vanhempainyhdistystä edustava Marjut Toivanen.

Grillikatos pystytettiin talkoilla, ja nyt siellä on mukava viritellä tulta ja samalla nauttia järven suuntaan avautuvasta maisemasta.

Ridasjärvi on aiemmin saanut kylien talkoorahaa uimarannan pukukoppiin ja urheilukentän kunnostamiseen.

– Talkooväkeä saatiin mukaan koulun vanhempainyhdistyksestä ja nuorisoseurasta. Paikallinen yrittäjä on tuonut lahjoituksena hiekkaa uimarannalle ja grillikodan alustaksi.

Marjutin veli Ilkka Toivanen on ollut hankkeissa mukana kylän nuorisoseuran edustajana. Hän sanoo, että avustusten hakeminen on puolet hankkeiden eteenpäin viemisessä, talkooväen löytäminen toinen puoli. Onneksi grillikatosta pystyttämään saatiin hyvin porukkaa.

Molempien kyläaktiivien mielestä talkooraha lisää kyläläisten yhteisöllisyyttä ja aktiivisuutta. Kunnostettu uimaranta ja urheilukenttä ovat kylän koululaisten ja tietysti kaikenikäisten ridasjärveläisten käytössä. Viime talvena kenttä jäädytettiin talkoovoimin; luistelijoita ja lätkän pelaajia oli paljon.

Grillikatos voi toimia tervetulleena pienimuotoisena kohtaamispaikkana, jollaisia kylät tarvitsevat pysyäkseen elävinä ja aktiivisina.

– Puut pitää tuoda itse mukanaan, Marjut Toivanen muistuttaa.

Samalla rannalla oleva lintutorni siirretään jossain vaiheessa toiseen kohtaan rannalle, parempien pysäköintitilojen yhteyteen. Grillikatokselle vievän tien varressa toimii kalastuskunnan verkkokaupan nouto- ja palautuspiste.

– Aiomme jatkossakin anoa talkoorahaa, joka on tuonut meidän kylälle näin mukavia juttuja, Marjut Toivanen sanoo.

Kyläasiain neuvottelukunnan kokouksissa jaettavista rahasummista on päätetty sulassa sovussa. Joskus jollain kylällä on ollut tarvetta isompiin hankkeisiin, mutta yleensä jo pienilläkin avustuksilla ja talkootyön virittämisellä päästään hienoihin lopputuloksiin.

Hyvinkää-lehti 2/2024

Hyvinkää-lehti 2/2024