Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Ennaltaehkäisy pitää rottien määrän kurissa
Ennaltaehkäisy pitää rottien määrän kurissa

Ennaltaehkäisy pitää rottien määrän kurissa

Kesyrotta on ihana lemmikki, mutta ulkona juoksenteleva villi rotta on toista maata. Se saastuttaa elintarvikkeita, levittää tauteja ja vahingoittaa talojen rakenteita. Siksi rottien leviämisen ennaltaehkäisy on tärkeää.

Rottien torjunnassa kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota roskakatoksen siisteyteen.

– Kiinteistön jätehuollon ei pitäisi roskata ympäristöä. Kannattaa myös huolehtia siitä, etteivät haittaeläimet pääse jäteastiaan, vinkkaa terveystarkastaja Renata Bagge.

Myös muut rottien mahdolliset ruoka­paikat on järkevää käydä läpi. Jos kompostoriin menee muutakin kuin puutarhajätettä, sen on oltava haittaeläinsuojattu, suljettu ja hyvin ilmastoitu. Taajama-alueella kompostorin tulee olla myös lämpöeristetty.

Moni laittaa vanhasta tottumuksesta ruokajätteet wc-pönttöön tai viemäriin. Se houkuttelee paikalle rottia. Pahimmassa tapauksessa ne tekevät reikiä kiinteistön viemäriputkiin hankkiessaan ravintoa.

Pikkulintujen ruokinta on kohta ajankohtaista. Ruokintapaikkaan kannattaa hankkia ruokinta-automaatti ja pitää sen ympäristö siistinä. Maahan heitetyt siemenet altistavat linnut taudeille ja maassa lojuva ruoka houkuttelee paikalle rottia.

– Lintujen ruokinta kannattaa lopettaa, jos alueella on rottia, Bagge neuvoo.

Älä anna rotan kotiutua

Rotta tarvitsee pesäpaikkoja. Siksi kiinteistön piha-alue kannattaa pitää siistinä ja mahdolliset lauta-, romu- ja lehtikasat on siivottava pois. On myös tärkeää tarkastaa säännöllisesti maan päällä olevien patioiden ja terassien aluset mahdollisten rottapoikueiden osalta.

Torjunta omistajan vastuulla

Jos rottia kuitenkin alkaa vilistää tontilla, terveydensuojelulain mukaan vastuu niiden hävittämisestä on kiinteistön omistajalla tai haltijalla.

– Omistajan tai haltijan on tarvittaessa myös estettävä rottien pesiytyminen ja ravinnon saanti, Bagge sanoo.

Rottia voidaan tarvittaessa hävittää loukuttamalla. Myrkytyksiä saavat suorittaa vain tuholaistorjunnan ammattilaiset. Syöttilaatikoihin sijoitettavissa myrkkysyöteissä on oltava varoituslappu.

Mikäli rottia havaitaan taloyhtiössä, asiasta tulee ilmoittaa isännöitsijälle. Omakotialueella ongelmasta kannattaa keskustella naapurien kanssa ja ryhtyä torjuntatoimiin yhtä aikaa.

Hyvinkään Vesi torjuu rottia

Rakennus- ja saneeraustyömaat ajavat rotat etsimään uusia pesäpaikkoja. Hyvinkään Vedellä rottien torjuntaan ryhdytään yleensä jo ennen kuin työt alkavat. Torjuntaa jatketaan myös töiden valmistuttua.

Vesihuoltolaitos torjuu rottia jätevesiverkostossa koko taajama-alueella havaintojen perusteella. Torjuntatyössä tehdään yhteistyötä terveys- ja ympäristöviranomaisten kanssa.

Jos havaitset kaupungissa rottia, ilmoita havainnosta myös terveys- ja ympäristö­viranomaisille ­palautekanavan kautta www.ehyvinkaa.fi tai puhelimitse 019 459 11 (vaihde).

Hyvinkää-lehti 2/2024

Hyvinkää-lehti 2/2024