Uusi eläinten hyvinvointilaki toi mukanaan hyviä tarkennuksia
Hyvinkään valvontaeläinlääkäri Maria Hietala on pääosin tyytyväinen vuoden alussa voimaan astuneeseen eläinten hyvinvointilakiin. Sen myötä tuli osittain täysin uusia säännöksiä ja osittain muuttuvia. Ennen kaikkea monet 1966 laaditun eläinsuojelulain pykälät tarkentuivat, joten tulkintamahdollisuuksia ei enää jää yhtä paljon kuin ennen.
Hietala aloitti valvontaeläinlääkärinä Hyvinkäällä 2020. Hänen tehtäviinsä kuuluu eläinsuojelun valvonta ja säännölliset tarkastukset alueella esimerkiksi talleissa, kanaloissa sekä eläinkaupoissa. Myös eläintautitilanteen valvonta kuuluu tehtäviin.
Hietala ottaa vastaan eläinsuojeluilmoitukset ja arvioi, milloin tilanteen tarkastus on paikallaan. Ilmoituksia tulee viikoittain, mutta tilanne vaihtelee paljon.
– Suurin osa ihmisistä tietää, mitä eläinsuojelulain vaatimukset ovat ja järjestävät tuotantoeläimilleen tai lemmikeilleen hyvät olosuhteet. Jos näin ei ole, me valvontaviranomaiset huomautamme epäkohdista ja katsomme, että ne korjaantuvat.
Hyvinkäällä ei ole monta navettaa, mutta hevostalleja on paljon. Niissä käydään säännöllisesti tarkastamassa, että olosuhteet ovat eläimille hyvät.
– Jonkin verran tulee ilmoituksia esimerkiksi haukkuvista koirista, mutta osa on ihan naapurisopuasioita. Joskus tulee ilmoitus, että vieras koira on purrut omaa koiraa. Se on kuitenkin usein poliisi- eikä eläinsuojeluasia.
Vakavilta kuulostavat tapaukset yritetään tarkistaa mahdollisimman nopeasti, ettei eläin joudu kärsimään.
Koirien ja kissojen myynti-ilmoittelua on uudessa laissa rajoitettu.
– Irrallaan olevat kissat ovat ikuisuuskysymys, mihin olisin toivonut selkeämpää kannanottoa uuteen lakiin. Kun tulee ilmoituksia irrallaan olevista lemmikeistä, joskus riittää pelkkä juttelu omistajan kanssa, ja asia korjaantuu.
Nyt laissa on määräys, että kunnilla pitää olla löytöeläinten tilapäiseen hoitoon talteenottopaikka. Hyvinkään alueella asia on ollut jo pitkään järjestyksessä.
Koirien ja kissojen myynti-ilmoittelua on uudessa laissa rajoitettu. Se on Hietalasta hyvä uudistus, tosin vaikeasti valvottava.
– Olemme jo aiemminkin huomioineet tarkastuskäynneillä, että tuotantoeläimille ja lemmikeille pitää olla koko ajan tarjolla sulaa vettä. Nyt tästä on selkeä määräys uudessa laissa.
Joskus omistaja ei ole huomannut eläimen olevan huonokuntoinen, silkasta välinpitämättömyydestä ei useinkaan ole kyse.
Pari vuotta sitten astui voimaan laki, jossa velvoitetaan seura- ja harrastuseläinten pitäjiä rekisteröitymään. Nyt lakiin tuli ilmoitusvelvollisuus myös luonnonvaraisia eläimiä hoitaville tahoille. Tietojen pitäisi olla aina ajan tasalla, koska eläintautitilanteen muutoksissa valvontaviranomaisten pitää saada nopeasti yhteys ohjeitten antamista varten.
– Eläinten hyvinvointilaki on hyvä työkalu, jonka käyttöä nyt harjoittelemme. Monet uudistukset ovat toivottuja ja onnistuneita, mutta vielä jäi paljon korjattavaa.