Esteettömyysvalinnat

Skip to main content

Rautatiemuseo Hyvinkäällä 50 vuotta

Jotta myös suurempaa kalustoa – vetureita ja vaunuja – saataisiin esille, haluttiin vuonna 1898 perustettu Rautatiemuseo siirtää Helsingistä pois. Hyvinkäältä löytyi kuin tilauksesta hyvin säilynyt rautatiereservaatti.

Hyvinkään–Hangon rautatien asema- ja varikkoalueella ei ollut ollut asematoimintoja lähes sataan vuoteen, kun vuonna 1971 Rautatiehallitus päätti siirtää Helsingin rautatieaseman siivessä sijainneen museonsa Hyvinkäälle. Jo jonkin aikaa oli museolle etsitty uutta paikkaa ja moni rautatiepaikkakunta olikin ollut kiinnostunut saamaan ­Rautatiemuseon alueelleen.

Rautatiehallitus valitsi kuitenkin Hyvinkään, koska alkujaan yksityisen radan asema- ja varikkoalue oli lähes alkuperäisessä asussaan ja jo päätetty säilyttää muistona jälkipolville. Alueella oli asuinrakennuksia, asema ja veturitalli, sekä tilaa kasvaa ja kehittyä.

Ensimmäinen näyttely Hyvinkäällä avattiin 29.6.1974. Se oli vain noin 150 m², mutta kuvasi laajasti rautateiden kehitystä, työntekoa ja toimintaa. Samalla veturitalliin saatiin esille höyryveturi, muutama matkustajavaunu ja keisarillinen juna. Vaikka museoalueen rakennukset vapautuivat hitaasti, museo laajeni tasaisesti ja rakensi ensimmäisen ison lisärakennuksen 1987.

Museo oli muutettu säätiöksi vuonna 1973 ja vuonna 1997 se sai valtakunnallisen erikoismuseon statuksen. Tänä päivänä museo palvelee laajasti niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin mm. näyttelyillään sekä kokoelma- ja tietopalveluillaan.

1200 rautatiemuseo

Museon ensimmäistä näyttelyä valmistellaan kesäkuussa 1974. Mallinukkeja VR:n virkapuvuissa kannetaan sisään näyttelyrakennukseen.

Rautatie­museossa tapahtuu

9.5. Yhden Päivän Juttu
Helatorstaina eri aikakausien Saab-autot valtaavat museon ­pihan ja puiston, kun Saab-harrastajat kokoontuvat esittelemään meno­pelejään. Rautatiemuseon näyttelyihin on vapaa pääsy klo 10–18.

18.5.–19.5. Pienoisjunatreffit
Pienoisrautatieharrastajat kokoontuvat viikonlopun ajaksi Rautatiemuseolle esittelemään harrastustaan, pienoismalleja ja ratoja yleisölle.

8.6. Kesäkauden avajaiset
Iloinen koko perheen tapahtuma.

22.7. Leenan päivä
Koko perheen kesätapahtuma päätähtenään höyryveturi Leena Vk4 nro 68 vuodelta 1910.

30.7. Hyvinkää-päivä
Kaupungin syntymä­päivää juhlistetaan myös Rautatiemuseolla.

11.8. Rautatiemuseopäivä
Museon vuoden suurin­ ­tapahtuma!

Hyvinkää-lehti 1/2024

Hyvinkää-lehti 1/2024