Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Karoliina Jokela
Karoliina Jokela
Karoliina Jokela kollegoineen saa usein positiivista ja arvostavaa palautetta lasten vanhemmilta.

Parasta työssä ovat lasten onnistumisen kokemukset

Varhaiskasvatuksen opettaja Karoliina Jokela toivoo vanhempien ottavan rohkeasti esiin mieltä askarruttavat asiat.

– Haluan kertoa vanhemmille, ettei ole niin pientä asiaa heidän lastensa päivähoidossa, ettei sitä voisi ottaa puheeksi päiväkotien henkilökunnan kanssa, sanoo Karoliina Jokela.

Tyhmiä kysymyksiä ei ole, ja aina löytyy yhdessä sovittuja ratkaisuja mahdollisiin pulmatilanteisiin. Arkailuun ei ole aihetta, onhan kyse lasten asioista ja heidän hyvästä olostaan.

Jokela on varhaiskasvatuksen opettaja, joka on työskennellyt valmistuttuaan 2015 Mäntsälässä ja vuodesta 2018 asti Hyvinkäällä. Haastattelun aikaan hänen työpaikkansa oli Riemurinteen päiväkoti, josta hän siirtyi puoleksi vuodeksi apulaisjohtajan tehtäviin vastuualueenaan neljä päiväkotia.

– Olen päiväkotien johtajien tukena ja laadin esimerkiksi työvuoroja ja sijaistan tarvittaessa oman alueen päiväkodin johtajaa. Puolet työajasta menee pedagogiseen tukemiseen eri päiväkotiryhmissä.

Apulaisjohtajien tehtäviä hoitavia varhaiskasvattajia on ollut vuoden alusta kuusi Hyvinkään alueella. Puolitoistavuotisen hankkeen kokemukset ovat olleet myönteisiä ja kokeilu on saanut hyvin huomiota ammattijulkaisuissa.

Jokela on ollut kehittämässä uusia toimintatapoja työpaikalleen Riemurinteen päiväkotiin yhdessä muun henkilökunnan kanssa. Hänestä yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen heijastuu myönteisesti työhön lasten parissa.

Riemurinteellä otettiin käytäntöön uusia työtapoja ja ryhmärajoja ylitettiin käyttäen hyödyksi kasvattajien vahvuuksia. Palaute työntekijöiltä ja lasten vanhemmilta on ollut pelkästään myönteistä ensivaiheen epäilyjen jälkeen.

– Haluan jakaa hyväksi kokemiani käytäntöjä ja kuulla muilta kokemuksia.

Yhdeksän vuotta ­varhaiskasvattajana toiminut Jokela kokee, että rajat ovat rakkautta lapselle. Hän on käynyt työssään hyviä keskusteluja vanhempien kanssa ja löytänyt yleensä yhteisen, lapselle parhaan linjan.
Jokela pääsee työssään tutustumaan erilaisiin lapsiin ja perheisiin. Hänen mielestään varhaislapsuudella on suuri merkitys lapsen kehitykseen, ja siksi päiväkodeissa työskentely on sosionomin tutkinnon suorittamisen jälkeen ollut oikea valinta.

Jokelan mukaan Hyvinkään päivähoidossa sijaisrekry toimii hyvin verrattuna pääkaupunkiseudun tilanteeseen.

– Varhaiskasvatuksen henkilökunnan ammattitaito on Hyvinkäällä hyvä. Palkkauskin on mennyt viime vuosina parempaan suuntaan ja on kilpailukykyinen naapurikuntien kanssa.

Hyvinkäällä varhaiskasvatuksessa on käytössä Daisy-järjestelmä, jolla päiväkotien henkilökunta voi lähettää nettiviestejä vanhemmille lapsen päivän kulusta ja laittaa vaikka kuvia liitteeksi.

Jokelan mukaan järjestelmä ei ole kovin työläs; hänen mielestään se toimii paremmin kuin ainainen paperien pyörittäminen.

Karoliina Jokela kokee työnsä tärkeäksi.

– Parasta on, kun näen jonkun lapsen saaneen onnistumisen kokemuksen ihan tavallisissa arkisissa hommissa.

ikoni varhaiskasvatus 100

Hyvinkää-lehti 1/2024

Hyvinkää-lehti 1/2024