Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Monitoimihallin suunnittelu etenee huippuammattilaisten ja käyttäjien voimin
Monitoimihallin suunnittelu etenee huippuammattilaisten ja käyttäjien voimin
Antti Nikkanen (vas.), Outi Ruso, Juha Heikkilä ja Jarmo Vakkila ovat mukana uuden monitoimihallin suunnittelussa. Siinä on alusta saakka huomioitu eri käyttäjäryhmien tarpeet.

Monitoimihallin suunnittelu etenee huippuammattilaisten ja käyttäjien voimin

Viimeistään syksyllä 2026 valmistuva Hyvinkään monitoimihalli avaa liikunnalle ja tapahtumille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Hyvinkään kaupunginvaltuusto teki lokakuussa 2023 niukalla enemmistöllä päätöksen monitoimihallin rakentamisesta Kipinä-talon viereen.

Parhaillaan halli on suunnitteluvaiheessa. Tavoitteena on varmistaa, että se palvelee eri kohderyhmiä mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti.

Kaupunkilaisten ja eri sidosryhmien osallistamiseen hallihankkeeseen on myös panostettu monipuolisesti.

Alkuvuoden 2024 aikana kaupungin edustajat ovat tavanneet eri käyttäjäryhmiä, kuten kasvatuksen ja opetuksen väkeä, tapahtumatoimijoita ja liikuntaseuroja. Lisäksi on kuultu muun muassa esteettömyysasiantuntijoita.

Vastuullisuus huomioidaan alusta saakka

Hyvinkään kaupungin kiinteistöjohtaja Antti Nikkanen kertoo, että monitoimihallin suunnitteluvaihe kestää vielä noin vuoden verran. Sen jälkeen päästään hallin varsinaiseen toteuttamiseen.

– Tavoitteena on, että halli on valmis kesällä tai syksyllä 2026. Sen yhteyteen tuleva Laurea-ammattikorkeakoulun kampus voisi aloittaa toimintansa samaan aikaan.

Rakennushanke toteutetaan vastuullisesti. Halliin rakennetaan kehittyneet energiajärjestelmät ja sen katolle tulee aurinkopaneeleita.

Nikkasen mukaan suunnittelu on mittavan hankkeen haasteista yksinkertaisimmista päästä. Enemmänkin on pohdittava hallin arjen toimivuutta.

– Keskeistä on se, millaisen asiakaskokemuksen tulija saa. Siitä pitää rakentaa mahdollisimman hyvä, jotta halli on kiinnostava ja vetovoimainen.

Samalla hallin pitää toimia tehokkaasti, koska se toimii yhtiömuotoisesti ja kilpailluilla markkinoilla.

– Liiketoiminnan operaattori tullaan valitsemaan vasta myöhemmässä vaiheessa.

Antti Nikkanen uskoo, että uudesta hallista tulee korkealuokkainen ja tyylikäs käyntikortti Hyvinkäälle.

– Asun itse Järvenpäässä. Koko tällä seudulla ei ole vastaavaa vetovoimaista juttua, jolla erottautua pääkaupunkiseudusta tai Tampereesta. Hyvinkään monitoimihalli on siis myös alueellisesti merkittävä asia.

Hienot puitteet liikunnalle ja urheilulle

Hyvinkään liikuntapäällikkö Jarmo Vakkila näkee uuden monitoimihallin tarjoavan liikuntaan ja urheiluun sellaiset puitteet, joita Suomessa ei monellakaan samankokoisella kaupungilla ole.

– Myös kuntosalin sisältävästä hallista tulee liikunnan mekka peruskouluille, lukiolle ja ammatillisille oppilaitoksille, Vakkila sanoo.

Hän näkee hallin käyttäjäryhminä koululaisten ja opiskelijoiden lisäksi myös esimerkiksi eläkeläiset ja erityisryhmät.

– Toivomme saavamme toteutettua halliin sellaisen järjestelmän, jonka avulla liikunta- ja kuntosalipuoli pyörisi täysillä, vaikka siellä olisi samaan aikaan erilaisia tapahtumia.

Merkittävänä asiantuntijaryhmänä hallin suunnittelussa toimivat paikalliset ­urheiluseurat. Heidän kanssaan on jo pidetty tapaamisia ja työpajoja.

– Hallissa voisi mahdollisesti järjestää eri lajien kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuita.

Vakkilan mukaan joukkuelajienkin olosuhteet Hyvinkäällä nousevat hallin myötä aivan uudelle tasolle.

– Sen 3000 neliömetrin tila mahdollistaa kolme täysimittaista futsal- tai salibandykenttää. Hallissa voi tietysti pelata myös koripalloa ja lentopalloa.

Kokoluokka juuri sopiva

Hyvinkään monitoimihalli on tarkoitettu ensi sijassa liikuntaan, mutta se mahdollistaa myös esimerkiksi konserttien ja muiden tapahtumien toteuttamisen. Näin se osaltaan tukee Hyvinkääsalin toimintaa.

– Uusi halli toimii erinomaisesti 1000–2000 henkilön konserttisalina. Tarvittaessa sen rakenteet ja infra mahdollistavat myös toimimisen isona tapahtuma-areenana noin 3000 hengen yleisölle, toteaa Hyvinkääsalin tuotantopäällikkö Juha Heikkilä.

Heikkilä arvioi, että erilaisia konsertteja uudessa hallissa voisi olla esimerkiksi 10–15 vuodessa. Näiden lisäksi tilaa pystyisivät hyödyntämään esimerkiksi suuremmat yritykset vuosi- ja henkilöstöjuhlissaan.

– Näin päästään vuodessa noin kahteenkymmeneen tapahtumaan, mikä on aivan realistista.

Heikkilän mukaan Hyvinkään sijainti suunnitellun kokoluokan hallille on mainio. Aivan lähellä ei ole suoranaisia kilpailijoita.

– Areenojen mittakaavassa hallimme on pieni, mutta konserttitalojen sarjassa oikein sopivan kokoinen.

Liikunta ja kulttuuri kulkevat rinnakkain

Hyvinkään kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapäällikkö Outi Ruso painottaa, että liikunta- ja kulttuuritapahtumia ei monitoimihallista puhuttaessa pidä asettaa vastakkain.

– Meillä on ollut yhteisiä työpajoja, joissa on ollut sekä liikunnan että kulttuurin asiantuntijoita mukana. Kaikilla on intressi saada aikaan ratkaisuja, jotka tukevat sekä kulttuuri- että liikuntatapahtumia.

Ruson mukaan nyt suunnitellaan ennen kaikkea urheiluhallia, mutta samalla ei tehdä mitään sellaisia ratkaisuja, jotka sulkisivat pois kulttuuritapahtumat.

Hän huomauttaa, että ne asiat, jotka mahdollistavat hienot esiintyjät, mahdollistavat myös urheilutapahtumat.

– Urheilu- ja viihdetapahtumathan ovat nykyisin monelta osin samanlaisia. Niissä käyvät arvostavat samoja asioita; sitä, että tärkeät asiat löytyvät helposti, ja että palveluja on.

Hyvinkää-lehti 1/2024

Hyvinkää-lehti 1/2024