Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
ITE-taidepuisto Middle of Nowhere avautuu kesällä
ITE-taidepuisto Middle of Nowhere avautuu kesällä

Hyvinkään taidekentässä kääntyy uusi lehti – ITE-taidepuisto Middle of Nowhere avautuu kesällä

Hyvinkää on historian saatossa kukoistanut monien arvostettujen taiteilijoiden, kuten Helene Schjerfbeckin, Tyko Sallisen ja Yrjö Saarisen kotipaikkana. Tänä kesänä Hyvinkää vahvistaa entisestään asemaansa taidekaupunkina, kun Kaukasten kylään avataan Suomen ensimmäinen ITE-taiteeseen keskittyvä taidepuisto, Middle of Nowhere. Avajaisia vietetään 29. kesäkuuta.

Juhannuksen jälkeen Kaukasten kylään avautuva ITE-taidepuisto tulee esittelemään itseoppineiden taiteilijoiden taidetta ja vahvistamaan taiteen tunnettuutta. Hankkeen takana ovat hyvinkääläistaustaiset ystävykset Pertti Riikonen ja Teijo Monni, jotka ovat tunteneet toisensa 1990-luvulta saakka. Koronavuosi 2020 oli Riikoselle ja Monnille muutoksen vuosi.

– Kaikki tuntui epätodelliselta, ja epävarmuus tulevasta sai meidät tuona eräänä iltana tekemään päätöksen: nyt tehdään jotakin yhdessä! Heittäytyminen kuljetti meidän monien sattumien kautta itseoppineiden taiteilijoiden mielikuvitukselliseen maailmaan, Riikonen ja Monni kuvailevat taidepuiston alkutaivalta.

1400 middle of nowhere bar

– Tapasimme mielenkiintoisia, herkkiä, lahjakkaita ja sydämellisiä ihmisiä. Kuulimme tarinoita elämästä, kohtaloista ja unelmista. Näimme upeita teoksia ja uskomattomia taideympäristöjä. ITE-taide ei ole meidän mielestämme saanut ansaitsemaansa huomiota, ja näin meille syntyi ajatus omasta taidepuistosta. Puistosta, jossa vierailevat ihmiset tuntisivat ja kokisivat samoja tunteita, joita ITE-taide meissä herätti, perustajat kertovat.

Sopiva paikka taidepuistolle löytyi kevättalvella 2022 Kaukasten kylästä Hyvinkäältä. Kiinteistön mailla sijaitsi huonokuntoinen vanha kesäasunto, hoitamaton omenatarha ja romahtaneita piharakennuksia. Erityisen kiehtovan paikasta tekivät raunioitunut vanha kauppapuutarha, sammaloituneet kivijalat ja pihapiirin takana avautuva koskematon metsä. Kiinteistö tarjosi täydellisen ympäristön itse­oppineiden taiteilijoiden mielikuvituksellisille taideteoksille.

– ITE-taiteilijat ovat ottaneet meidät ja ideamme lämpimästi vastaan. Tämä on luonut uskoa siihen, että tällaiselle puistolle olisi tarvetta. Päätimme jo heti alussa, että puisto rakennetaan mahdollisimman pitkälle kierrätysmateriaaleista, Riikonen ja Monni kuvailevat puiston perusajatusta.

Työt kiinteistöllä aloitettiin keväällä 2022. Ensimmäinen kesä kului ympäristöä ja rakennuksia siivotessa ja kulkureittejä rakentaessa. Töitä ulkona jatkettiin pitkälle syksyyn ja lumen tultua siirryttiin sisätiloihin korjaamaan vanhaa päärakennusta sisältä.

Vuosi 2023 oli kiivasta rakentamisen aikaa. Kiinteistölle saatiin kunnallistekniikka, ja pitkospuita rakennettiin metsään ja kasvihuoneraunioille. Konttikahvilan rakennustyöt aloitettiin, ja teoksia saatiin jo osittain paikoilleen.
ITE-taidepuisto Middle of Nowheren perustajat odottavat avajaiskesää ja vierailijoita suurella mielenkiinnolla.

1200 middle of nowhere

Pertti Riikonen (vas.) ja Teijo Monni ovat halunneet rakentaa puistosta omaperäisen ja sadunhohtoisen ihmemaan.

Lue lisää puistosta, ota sometilit seurantaan, jaa ja tykkää.

www.middleofnowhere.fi

IG: @middleofnowhere.fi

Middle of Nowhere
Koskenmaatie 187
05510 Hyvinkää

Avoinna

29.6.–31.7.2024
ke–to klo 14–21
pe–la klo 10–21
su klo 10–18

2.8.–1.9.2024
ke klo 14–21
pe klo 14–21
la klo 12–21
su klo 10–18

1200 middle of nowhere patsas

Hyvinkää-lehti 1/2024

Hyvinkää-lehti 1/2024