Esteettömyysvalinnat

Skip to main content

Hyvän mielen Hypecon kutsuu kaikkia

Cosplay-asuja, värejä, pelejä, sateenkaarilippuja, piknik-henkeä, tanssia, laulua – kaikkea tätä ja paljon muuta tarjoaa Hypecon-tapahtuma jälleen ensi kesänä. Nuoret järjestävät omannäköisensä Hypeconin jo kolmattatoista kertaa Hyvinkäällä.

1400 hypecon hahmo

Kaksipäiväinen anime-, manga- ja pelitapahtuma levittäytyy Villatehtaan alueelle ja Hyvinkääsaliin kesäkuun toisena viikonloppuna 8.–9.6.2024. Tämän vuoden teema on cyberpunk, vaihtoehtoinen teknologiakeskeinen tulevaisuuskuva.

Nuoret järjestävät tapahtuman ja sen sisällön itse, ja siksi se on vahvasti heidän näköisensä ja aina ajankohtainen – ja suosittu, kertovat nuoriso-ohjaaja Jenni Lappalainen ja nuorisopäällikkö Mika Joensuu kaupungin nuorisopalveluista.

– Hypeconin järjestelyissä on satoja aktiivisia nuoria ja nuoria aikuisia, jotka valitsevat itselleen sopivan kokoisen roolin valmisteluihin tai itse tapahtumaan. Osallistua voi vaikka sometiimiin, graafiseen tiimiin tai turvallisuustiimiin, hoitaa taidekujaa tai kirppispöytä tai vetää jotakin ohjelmaa tapahtumassa.

– Kaupunki on mukana järjestäjänä, mutta olemme lähinnä taustaverkkona. Nuoret ovat todella sitoutuneita ja aikaansaavia ja heidän tekemisensä on ammattimaista. Ei meidän paljonkaan tarvitse auttaa, alusta asti mukana olleet Lappalainen ja Joensuu kehuvat.

Nuoret saavat osallistumisestaan todistuksen, jota moni on hyödyntänyt esimerkiksi työn haussa.

600 hypecon hahmo

”Älkää koskaan lopettako”

Hypecon sai alkunsa vuonna 2012, jolloin yhden päivän tapahtumaan osallistui noin 450 nuorta. Sittemmin tapahtuma on muuttunut yleisön toiveesta kaksipäiväiseksi, ja kävijämäärä on kasvanut reippaasti: viime vuonna se oli jo 8­ 500.

Suuri osa sekä tapahtuman suunnittelijoista että kävijöistä asuu Hyvinkäällä tai lähiseudulla, mutta tullaanpa tänne jopa Rovaniemeltä saakka. Suunnitteluun voi osallistua, vaikka asuisi kauempana, sillä se tapahtuu sähköisellä alustalla.

Joidenkin kuntien nuorisotoimet järjestävät retkiä Hypeconiin, ja monissa kunnissa on alettu järjestää samankaltaisia tapahtumia. Hypecon on poikinut myös valtakunnallista tunnustusta, kun Nuori Suomi ry palkitsi sen viime vuonna Vuoden nuorisotekona.

– Tuntuu mahtavalta, kun pitkäjänteinen työ huomataan ja sitä arvostetaan, Joensuu pohtii.

– Palkinto jaettiin Jyväskylässä, ja sikäläiset Hypeconissa käyneet nuoret tulivat kiittämään ja sanomaan, että älkää koskaan lopettako, Lappalainen hymyilee.

600 hypecon hahmo 2

Kaikenikäiset tervetulleita

Hypecon-yleisössä vilisee nuoria yläkouluikäisistä aina 25-vuotiaisiin, mutta sinne ovat tervetulleita aivan kaikenikäiset. Todistettavasti vanhin kävijä on ollut yli 90-vuotias, ja lapsiperheitä näkee joka vuosi.

Lappalainen ja Joensuu painokkaasti suosittelevat käväisemään ­tapahtumassa, vaikkei olisikaan anime-, manga- tai peliharrastaja. Kuka tahansa keskustassa Hypeconin aikaan liikkuva saa tulla katsomaan ja tutustumaan näyttävään ja värikkääseen maailmaan.

– Kannattaa tulla nauttimaan energiasta, hyvästä mielestä ja me-hengestä.

Yleisöpalautteet ovat vuodesta toiseen erittäin myönteisiä. Osallistumista helpottaa se, että Hypecon on ikärajaton ja maksuton tapahtuma.

– Meillä on myös turvallista, järjestyshäiriöistä ei ole huolta, joten tapahtumahumuun uskaltaa päästää nuoremmankin kävijän. Ihmiset ovat liikkeellä valtavan hyvällä fiiliksellä, ja kukaan ei jää syrjään.

1400 hypecon

Jenni Lappalainen ja Mika Joensuu kannustavat kaikkia Hypeconin aikaan keskustassa liikkuvia käväisemään tapahtumassa, vaikkei aihepiiri olisikaan entuudestaan tuttu.

 

Mikä Hypecon?

  • Nuorten järjestämä anime-, manga- ja pelitapahtuma Hyvinkäällä
  • 8.–9.6.2024 Villatehtaalla ja Hyvinkääsalissa
  • Ikärajaton ja maksuton
  • Järjestetty vuodesta 2012
  • Kävijämäärä 8 500 vuonna 2023
  • Vuoden nuorisoteko -palkinto vuonna 2023
  • www.hypecon.net

1400 hypecon alue

Hyvinkää-lehti 1/2024

Hyvinkää-lehti 1/2024