Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Heli Koljonen toteutti haaveensa: esikoiskirja ilmestyi tammikuussa
Heli Koljonen toteutti haaveensa: esikoiskirja ilmestyi tammikuussa

Heli Koljonen toteutti haaveensa: esikoiskirja ilmestyi tammikuussa

”Haluan kannustaa perheitä lähtemään kirjastoon ja löytämään jokaiselle omanlaista lukemista.”

Heli Koljosen esikoiskirja Fonttilat & Teepannuvaras ilmestyi tammikuussa, ja nyt keväällä suunnitteilla on väritys- ja tehtäväkirja. Kirjalle on luvassa jatkoa myöhemmin, ja Koljoselta on tilattu Fonttiloihin pohjautuvia minikuunnelmia.

– Haluan tuoda lastenkirjallisuuteen tarinallisuutta, huumoria ja tapahtumia. Ruokkia ja ylläpitää mielikuvitusta ja tarjota viihdyttäviä hetkiä. Vaikka esimerkiksi tunnetaitoihin tutustuminen kirjojen kautta on tärkeää, kaiken kirjallisuuden ei aina tarvitse sisältää opetuksia, sanoo Kytäjärven rannalla asuva esikoiskirjailija.

Hyvinkäällä Uudenkylän maisemissa kasvanut Koljonen on pienestä tytöstä asti ollut tarinankertoja. Myös kuvataide on ollut harrastuksena nuoresta pitäen. Lastenkirjan tekeminen oli pitkään haaveena, mutta lopulta teholta herääminen muutamia vuosia sitten pisti suunnitelmiin vauhtia. Kun hengenlähtö oli lähellä, omat elämänarvot kirkastuivat.

– Mietin, etten enää lykkää asioita tuonnemmaksi. ”Sitten kun” -elämä sai jäädä.

Kun Koljonen osallistui Mothers in Business -koulutukseen, mentoriksi osui henkilö, joka sittemmin perusti Minea-kustantamon.

Palaset loksahtivat kohdilleen, ja idea omasta lastenkirjasta alkoi kasvaa.

– Kuuntelin uutisia, joissa kerrottiin lasten lukutaidon heikentymisestä. Mietin hahmoja piirrellessä, miten voisin luoda tarinoita kirjojen maailmasta ja kirjallisuudesta. Halusin lasten kokevan lukemisen imun.

Fonttilat ovat kirjainten ja eläinten yhdistelmiä; isot kirjaimet ovat fontteja, pienet finttejä ja numeroita esittävät lammasmaiset lukubäät.

Fonttilan perheen hahmoilla on kullakin oma lempilajinsa kirjallisuudessa. Esikoisteoksen sankari, fontti Boirot on biisonin ja B-kirjainen yhdistelmä, joka rakastaa rikoskirjallisuutta. Boirot on terävä tyyppi, jolta mikään ei jää huomaamatta.

Halusin lasten kokevan lukemisen imun.

Koljonen haluaa tarinoillaan kannustaa perheitä käymään kirjastossa ja tutkimaan monipuolisesti erilaista kirjallisuutta. Hänen omassa perheessään lapsille, Lennille ja Vivealle luetaan paljon. Lapset myös kuuntelevat äänisatuja.

Kirjallisuudesta voi nauttia eri aistien välityksellä, ja näin tarinoiden kerroksellisuus kasvaa.

Fonttilat & Teepannuvaras -kirjan kuvitus on värikylläistä, mutta sävyt eivät hypi silmille. Yksityiskohtia on runsaasti ja Koljonen pohtii niiden määrän lisäämistä kirjasarjan seuraaviin osiin. Lapsilukijoille ja lasten kanssa kirjaa lukeville aikuisille hän haluaa tarjota oivaltamisen iloa ja monia eri ulottuvuuksia kirjojen ihmeelliseen maailmaan.

Koljonen työskentelee päätoimisesti sisältömarkkinoinnin asiantuntijana. Työpäivien jälkeen on perheen vuoro; kirjoittaminen jää iltoihin ja viikonloppuihin. Vaikka tahti tuntuu hengästyttävältä, Koljonen sanoo olevansa tilanteeseen tyytyväinen.

– Minulla on tarve kirjoittaa ja piirtää ja kanavoida näin luovuuttani. Tärkeintä on rohkeasti tehdä omaa juttua ja uskoa siihen.

Fonttilan perhe -kirjasarja on suunnattu 3–6 ­-vuotiaille lapsille. Koljonen haaveilee myös nuorille suunnatun sarjan, ehkä myöhemmin jopa dekkarin, kirjoittamisesta.

1400 sohva ja kirja 2

Fonttilat ovat kirjainten ja eläinten yhdistelmiä. Isot kirjaimet ovat fontteja, pienet kirjaimet finttejä.

1400 fonttilat teepannuvaras

Esikoisteoksen sankari, fontti Boirot on biisonin ja B-kirjainen yhdistelmä, joka rakastaa rikoskirjallisuutta.

1400 sohva ja kirja

Hyvinkää-lehti 1/2024

Hyvinkää-lehti 1/2024