Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Hangonsilta laajenee ja kehittyy
Hangonsilta laajenee ja kehittyy

Hangonsilta laajenee ja kehittyy

Hyvinkään keskustan tuntumaan nouseva Hangonsilta kehittyy vaihe vaiheelta. Vielä tämän vuoden aikana alueella alkavat uuden asuinalueen rakennustyöt.

Ensimmäisen asuinalueen rakentaminen Hangonsillassa alkoi vuonna 2017, ja tämä osuus on jo valmis. Se merkitsee sitä, että alueella on nyt noin 600 asuntoa.

– Toisessa vaiheessa Hangonsiltaan tulee noin 550 asuntoa ja viimeisessä vaiheessa vielä noin 400 asuntoa. Kun ne ovat valmiita vuoden 2035 paikkeilla, alueella asuu kaikkiaan noin 2 000 ihmistä, kertoo Hyvinkään kaupunkikehitysjohtaja Marko Kankare.

Hänen mukaansa yksi Hangonsillan keskeinen piirre on laadukkuus, joka huomioidaan asuinrakennusten lisäksi myös monella muulla tavalla.

– Aluetta rytmittävät puistot, ja kevyt liikenne suunnitellaan siellä mahdollisimman sujuvaksi. Pyrimme myös siihen, että tulevien asuinkorttelien sisälle saataisiin lisää vehreyttä.

Kankare on tyytyväinen siitä, että Hangonsilta tarjoaa nykyisille ja tuleville asukkaille asumismahdollisuuksia hyvin monipuolisesti.

– Alueella on vuokra-asuntoja markkinoilta ja kuluttajille myytäviä omistusasuntoja. Lisäksi löytyy valtion tukemaa vuokra-asunto- sekä asumisoikeus­asuntotuotantoa.

Alueen kaavoitus etenee vaiheittain

Hyvinkään kaavoituspäällikkö Anitta Ojanen toteaa, että Hangonsillan kaavoittaminen etenee suunniteltuun tahtiin.

– Viime syksynä käynnistettiin Hangonsillan koulun ja päiväkodin asemakaavamuutos, joka on laadittu yhtä aikaa hankesuunnittelun kanssa. ­Kaavaehdotus tulee nähtäville huhti–toukokuussa.

Ojasen mukaan kaavoitettava alue laajenee Hangonsillassa vaihe vaiheelta kohti Kalevankatua.

– Sinne on suunnitteilla muutakin kuin asumista. Esimerkiksi Kalevankadun varressa voisi olla mahdollisuuksia myös kaupallisille palveluille.

Kipinän kolmella puolella tullaan rakentamaan

Hyvinkään kiinteistöjohtaja Antti Nikkanen huomauttaa, että Hangonsilta tulee tulevina vuosina olemaan melkoinen työmaa. Asuinrakentamisen lisäksi alueelle nousee muun muassa koulun ja päiväkodin yhteinen rakennus sekä monitoimihalli.

– Kiivaan rakennusvaiheen aikana Hangonsillassa kävijöille saattaa tulla hiukan harmaita hiuksiakin. Pyrimme kuitenkin tekemään sellaiset suunnitelmat, että koko alue ei olisi motissa.

Nikkasen mukaan erityisesti Kipinän liepeillä kannattaa olla tarkkana, koska pahimmillaan sen kolmella puolella on työmaita.

– Mutta kun siitä vaiheesta päästään yli, käytettävissä on monitoimihalli ja pysäköintitalo. Kun lähellä on vielä uusi koulu- ja päiväkotirakennus, alue on enemmän kuin hieno.

Kiinteistöjohtaja Nikkanen kertoo, että Hangonsilta hyödyntää täysimittaisesti erilaisia kehittyneitä energiaratkaisuja.

– Tutkimme myös puurakentamisen mahdollisuutta koulu- ja päiväkotirakennuksen julkisivun osalta. Päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty.

Alueellinen energiaselvitys ja päästölaskentaa

Myös Hyvinkään tekniikan ja ympäristön toimialan toimialajohtaja Marko Hytönen korostaa Hangonsillan alueen vastuullista rakentamista.

– Olemme tehneet yhteistyössä A-Insinöörit Oy:n kanssa alueellisen energiaselvityksen sekä päästölaskennan. Hyvinkää on yksi maamme edelläkävijöitä näissä asioissa.

Jo kaavoitusvaiheessa voidaan erillisen laskennan kautta arvioida Hangonsillan jokaisen korttelin energiavirrat.

– Koulun katolle sijoitettavien aurinkopaneeleja täydentämään voidaan rakentaa rakennuksen sisään akustoja. Niihin varastoitua energiaa voidaan käyttää esimerkiksi valaistuksessa.

Hytönen muistuttaa, että liikenne on suurimpia yksittäisiä hiilijalanjälkeen vaikuttavia tekijöitä.

– Hangonsillassa panostetaankin kevyen liikenteen sujuvuuteen. Hangonradan vierustaa pitkin pääsee vaivatta rautatieasemalle sekä paikallisbussien kyytiin. Alueelle tulee myös sähköautojen latauspisteitä.

Tärkeä osa uuden kaupunginosan identiteettiä on mieleen jäävä nimistö. Kipinä-rakennuksen lähelle nousevalle koululle ja päiväkodille haetaankin piakkoin nimeä kaikille avoimella nimikilpailulla.

– Toukokuussa kaupunginvaltuusto käsittelee koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman. Tämän jälkeen lanseeraamme nimikilpailun. Kannattaa seurata kaupungin viestintäkanavia ja ottaa osaa kisaan, Hytönen kannustaa.

1400 hangonsilta

Hyvinkää-lehti 1/2024

Hyvinkää-lehti 1/2024