Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Aseman koulu 130 vuotta! Lempijutut päätyivät taideteokseen
Aseman koulu 130 vuotta! Lempijutut päätyivät taideteokseen

Aseman koulu 130 vuotta - Lempijutut päätyivät taideteokseen

 Pitäkää hauskaa ja kokeilkaa, kehotti yhteisötaiteilija, ja niin syntyi iloinen Muuttuvat mosaiikit. Juhlataideteos elää kouluarjessa ja muuttaa Aseman koulun mukana.

Sini Suodenjoki nostelee laatikosta pöydälle näytille ympyröitä, sydämiä ja eläinhahmoja. Palat ovat toinen toistaan iloisempia ja värikkäämpiä, kaikki erilaisia. Kevään aikana Aseman koulussa syntyneitä paloja on kaikkiaan noin 450, ja niistä muodostuu koulun 130-vuotisen taipaleen juhlataideteos.

Suodenjoki on hyvinkääläinen kuvataiteilija ja yhteisötaiteilija, ja viimeksi mainitussa roolissa hän on vetänyt työpajoja Aseman koulun oppilaille ja henkilökunnalle – eli tehnyt taidetta yhteisön kanssa.

– Jokainen oppilas ja ­henkilökunnan jäsen on saanut muovailla savesta palasen sekä koristella ja maalata sen haluamallaan tavalla. Annoin ohjeeksi miettiä lempijuttua koulussa, pitää hauskaa ja kokeilla.

Teoksen nimeksi tuli Muuttuvat mosaiikit. Siihen päädyttiin lasten ehdottamien nimien ja äänestyksen perusteella. Valmiit palaset taiteilija kiinnittää magneeteilla peltilevyille koulun aulaan.

– Tämä on elävä taideteos. Minä teen ensimmäisen muodostelman, mutta sen jälkeen paloja voi sommitella aina vain uudestaan. Toiveeni onkin, että mahdollisuutta hyödynnetään ja teos kehittyy osana kouluarkea minun työni päätyttyä. Sitten kun Aseman koulu muuttaa joidenkin vuosien päästä, teoksen voi ottaa mukaan uusiin tiloihin, Suodenjoki iloitsee.

1400 mosaiikki

Muuttuvat mosaiikit -taideteoksen voi helposti ottaa mukaan, kun Aseman koulu muuttaa uusiin tiloihin Hangonsillan alueelle.

Kevät yhtä juhlaa

Koulun 130-vuotisjuhlaa on vietetty kevään aikana monin tavoin. Entisiä oppilaita on käynyt esiintymässä ja puhumassa lapsille. Muun muassa Paavo Ikonen kävi musisoimassa, Merve Abdurrahmani vetämässä työpajoja musiikkiluokkalaisille ja Sauli Koskinen puhumassa kaveri- ja kiusaamisteemoista. Musiikkiluokat pitivät kevätkonsertin.

Oppilaat valmistivat monialaisissa oppikokonaisuuksissa Aseman koulu 130 vuotta -teemalla tuotoksia, jotka olivat ihailtavina juhlaviikon avoimissa ovissa. Varsinainen syntymäpäivä oli 8.4., ja sen aattona järjestettiin kaksi juhlaa; oppilaille omansa sekä kutsuvieraille ja vanhemmille omansa.

Juhlassa kantaesitettiin koulun entisen musiikinopettajan Sini Usmin säveltämä ja sanoittama, Aseman koululle omistettu laulu. Usmi kävi lapsena itsekin koulun musiikkiluokkaa. Juhlassa nähtiin entisten oppilaiden videotervehdyksiä ja kuultiin kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen puhe – hänkin entinen Aseman oppilas.

– Olen valtavan iloinen kaikesta tästä, huokaa rehtori Jari Laukkanen. Hän on viihtynyt samassa työpaikassa pian 30 vuotta.

– Minulle on ollut erityisen tärkeää pitkäaikainen, luotettava henkilökunta. Ihmiset ovat sitoutuneita ja haluavat olla osa tätä yhteisöä.

Aseman koulussa hoidetaan hommat Aseman koulun tavalla.
- Jari Laukkanen, rehtori

1400 rehtori

Arvot ja sivistys eivät katoa

Sini Suodenjoki sanoo hymyilleensä ja olleensa onnellinen jokaisen Aseman koululla viettämänsä työpäivän jälkeen. Yhteisötaiteessa ohjaajan eli taiteilijan ajatukset eivät ole tärkeimpiä, vaan kaikkien osallistuminen on tasavertaista.

– Lasten kanssa on kiva työskennellä, koska heillä ei ole ennakkoluuloja ja he heittäytyvät rohkeammin kuin aikuiset. Tässä voi hullutella ja astua itsekin takaisin lapsen kenkiin.

Ja kyllä – Suodenjoki on myös Aseman koulun entinen oppilas.

– Olin musiikkiluokalla, ja se oli tiivis yhteisö. Tykkäsin myös liikunnasta, ja välitunneista on ehkä eniten muistoja. Hauskinta on, että täällä on edelleen joitakin samoja opettajia kuin omina kouluaikoinani 90-luvun lopulla.

Rehtori toivoo, että Aseman koulun nimi saadaan mukaan, kun muutto Hangonsillan alueelle koittaa. Koulun arvot ja sivistys eivät katoa, vaikka seinät vaihtuvat.

– Meitä opettajia lähtee aika rytinällä eläkkeelle lähivuosina, ja uudet opettajasukupolvet luovat uutta kulttuuria. Ajassa pitää elää ja uudistua järkevästi, mutta perusote kaikkeen tekemiseen kulkee täällä dna:ssa. Aseman koulussa hoidetaan hommat Aseman koulun tavalla, Jari Laukkanen myhäilee.

Tämä on elävä taideteos. Paloja voi sommitella aina vain uudestaan.
- Sini Suodenjoki, yhteisötaiteilija

1400 sini suodenjoki

 

 

Aseman koulu

  • Perustettu 8.4.1894.
  • Puukoulu vuodelta 1913.
  • Kivikoulu vuodelta 1954.
  • Oppilaita 420.
  • Henkilökuntaa 40.
  • 25 opetusryhmää, joista neljä musiikkiluokkaa, kuusi englanninkielistä luokkaa, kolme valmistavaa luokkaa ja kolme pienryhmää.
  • Muuttaa uudisrakennukseen Hangonsillan alueelle kesällä 2027.
Hyvinkää-lehti 1/2024

Hyvinkää-lehti 1/2024