Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Villa Artun Piilolaakso
Villa Artun Piilolaakso
Piilolaaksossa kasvaa muun muassa krasseja ja kurpitsaa. Kuva: Artun kuvis

Villa Artun kuulumisia

Lasten ja nuorten kulttuuritalo Villa Artussa tutkitaan ja havainnoidaan ilmiöitä, jotka saattavat piiloutua tai muuten jäädä vähälle huomiolle. Ympäristön ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita tarkastellaan moninaisesti esimerkiksi eläinten näkökulmasta. 

Toimintaa ja tekemistä leikki-ikäisille

Villa Artun galleriassa avautuu 19.2.–22.3.2024 erityisesti leikki-ikäisille suunnattu toiminnallinen tila Piilossa, jonne pienimmät kävijät voivat tulla oman aikuisen kanssa viettämään aikaa yhteisen leikin ja tutkimisen merkeissä. Toiminnallisessa tilassa käytetään aisteja monipuolisesti. Kävijä pääsee koskemaan ja tunnustelemaan, haistelemaan, kuuntelemaan, katselemaan, kurkistelemaan, etsimään ja liikkumaan eri tavoin.

Tilassa on mm. tunnelmallinen maja, aisti- ja kurkistuslaatikoita, seikkailupolkuja ja -paikkoja sekä monenlaista muotoihin ja väreihin liittyvää käsillä tekemistä. Esillä on myös lasten tekemiä piirustuksia ja maa­lauksia katseltaviksi. Teokset ovat Kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta.

Toiminnallinen tila sopii erityisesti taaperoikäisille, mutta myös vanhemmille kävijöille. Tila on suunniteltu mahdollisimman turvalliseksi ja tilan elementit leikki-ikäisille sopiviksi.

Piilosilla – koko perheen tapahtumapäivänä 2.3.2024 on tekemistä ja kokemista erityisesti lapsiperheille ja perheiden pienimmille.

Kasvu jatkuu Artun kuviksen Piilolaaksossa

Artun kuviksen kaupunkipuutarhan rakentaminen Donnerinkadun vanhaan leikkipuistoon alkoi viime kevään majapajoissa ja jatkui kuvataidekoulun kesäkursseilla. Kasvulaatikot ja rakennusmateriaalia saatiin lahjoituksena Hyvinkään kaupungin puistoyksiköltä sekä Hyriasta ja kierrätyskeskus Kerkästä, kiitos niistä!

Puutarhaan, jonka lapset nimesivät Piilolaaksoksi, istutettiin monenmoista syötävää, katseltavaa, tunnusteltavaa ja haisteltavaa. Kasteluvesiongelmakin ratkesi Hyvinkään seurakunnan ja Hyvinkään VPK:n avulla, siitä suurkiitos!

Yhteistä puhuttua kieltä ei näissä kohtaamisissa aina ole, yhteys syntyy kuitenkin tekemisen kautta.

Auringonkukat, mustapavut, ruusupavut, tuoksuherneet, krassit, orvokit, maissi, porkkanat, persilja, basilika, mangoldi, maa-artisokka, kurpitsat ja perunat kasvoivat ja kukoistivat. Tämän syksyn tokaluokkalaiset, jotka viime keväänä kuokkivat perunamaan ja istuttivat perunat, saivat myös kunnian nostaa perunat. Tämä oli useimmille uusi, merkityksellinen kokemus!

Piilolaakso on syksyn mittaan toiminut innostavana oppimisympäristönä ja toivottavasti saa sellaisena toimia tulevinakin vuosina.'

iso villa arttupiilolaakso kurpitsat krassit pavut

Olioita ja eliöitä Villa Artun galleriassa

Villa Artun galleria vilisee monenlaista ja monen lajista elämää kuvaavia teoksia Artun kuviksen syysnäyttelyssä 22.11.2023–9.2.2024. Kuviskoulun kaikissa ryhmissä nelivuotiaista lukioikäisiin on pohdittu ihmisen suhdetta muihin eläinlajeihin ja keskusteltu muun muassa eläinten oikeuksista. Kasvi- ja eläinkuntaa on havainnoitu Piilolaakson kasvustoissa sekä luontoretkillä Hyvinkään Terveysmetsässä, jossa tutkittiin haapapuun ekologiaa, maapuita, sammaleita, jäkäliä ja kääpiä. Näiden tutkimusretkien inspiroimia teoksia on esillä Olioita ja eliöitä -näyttelyssä.

Näyttelyohjelmaan kuuluu myös Teatteri Mansikkapaikan tuottama näytelmä Kettu, Jänis, Pöllö ja Piip, joka on dramatisoitu Sylvia Vanden Heeden palkitun lastenkirjan Kettu ja Jänis pohjalta.

iso villa arttu piilolaakso perunamaan kaivuu

Lapset kaivavat perunamaata.

Taideharrastus - Art hobby

Villa Artussa on tarjottu vuoden 2022 syksystä lähtien maksutonta taideharrastusta valmistavien luokkien 7–15 -vuotiaille oppilaille. Taideharrastuspajan toiminnan on mahdollistanut Suomen lasten kulttuurikeskusten liiton rahoitus. Pajassa työskennellään kuvataidekasvatuksen perinteisin menetelmin: piirretään, maalataan, muotoillaan savesta pienoisveistoksia tai käyttöesineitä.

Mutta mikä ehkä tärkeintä tässä toiminnassa, pajassa opetellaan yhdessä oloa ja kommunikointia erilaisista oloista Suomeen saapuneiden lasten ja nuorten kesken. Yhteistä puhuttua kieltä ei näissä kohtaamisissa aina ole, yhteys syntyy kuitenkin tekemisen kautta. Ja samalla vähän vaivihkaa tulee opituksi niin kieltä kuin kulttuuriakin. Taideharrastuspaja on osoittanut tarpeellisuutensa, sillä kävijöitä riittää, ja osa lapsista käy pajassa jo toista vuotta.

iso vill arttu taideharrastus kuva valtti koivunen

Villa Artussa tarjotaan taideopintoja valmistaville luokille.

Villa Artussa tapahtuu

Eläköön piirros!
12.9.–10.11.2023

Toiminnallisessa näyttelyssä tarkastellaan katsomista, näkemistä, jäljen jättämistä ja ympäröivän maailman kuvaamista piirtämällä. Esillä on eri-ikäisten ja -maalaisten lasten ja nuorten tekemiä teoksia. Näyttelyssä on runsaasti toiminnallisuutta, ja kävijät pääsevät itse kokeilemaan piirtämistä monin eri tavoin.

Olioita ja eliöitä
21.11.2023–9.2.2024
Galleria

Artun kuviksen näyttelyssä on esillä kaikissa koulun opetusryhmissä syntyneitä teoksia. Näyttelyssä pohditaan ihmisen ja muiden eläinten suhdetta sekä maailmaa eläimen näkökulmasta.

Villieläimiä, kotieläimiä ja lemmikkieläimiä
20.11.2023–28.3.2024
Käytävägalleria

Eläinaiheisen näyttelyn teokset on koottu Kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta. Teoksissa eläimet näyttäytyvät erilaisissa rooleissa, joita ihmiset ovat eläimille antaneet ja määritelleet.

Pienten loruhetket

Loruhetkissä luetaan loruja, runoja ja lyhyitä tarinoita, jotka liittyvät piirtämiseen. Loruhetket ovat toiminnallisia. Ne järjestetään Eläköön piirros! -näyttelyssä.

Kohderyhmät: kaikenikäiset, max 20 lasta / loruhetki.

Ajankohta: perjantaisin 3.11. ja 10.11. klo 9–9.30. Kesto: 30 min. Hinta: maksuton. Varaukset: p. 050 467 8308

Lapsen oikeuksien viikolla ohjelmaa
20.–24.11.

Toiminnalliseen pisteeseen ovat kaikki tervetulleita taiteilemaan omatoimisesti hyvän mielen asioita YK:n teemaviikon pohjalta. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kohderyhmä: kaikenikäiset. Myös ryhmille.

Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon: p. 050 467 8308

Ajankohta: Ma–to klo 9–19, pe klo 9–15 Hinta: maksuton

Kettu, Jänis, Pöllö ja Piip -teatteriesityksiä 1.12.2023–16.1.2024

Kettu, Jänis, Pöllö ja Piip elävät kiireetöntä elämää metsän siimeksessä. Sylvia Vanden Heeden älykkään huumorin sävyttämä teos Kettu ja Jänis on voittanut useita palkintoja ja nyt teos nähdään Villa Artussa koko perheen teatteriesityksenä. Esityksen tuottaa Teatteri Mansikkapaikka.

Näytännöt: To 7.12. klo 18, to 11.1. klo 18, la 13.1. ja su 14.1. klo 15 ja ti 16.1. klo 18. Kesto: n. 1 tunti. Hinta: 10 € / lippu. Lippuvaraukset:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoja: p. 045 650 2651 / Pilvi

Villan Joulu
la 9.12. 2023 klo 10–14

Perinteinen joulutapahtuma tarjoaa yhdessäoloa ja työpajoja kaikenikäisille kävijöille.

Piilossa
19.2.–22.3.2024

Erityisesti leikki-ikäisille suunnattu toiminnallinen tila, jonne pienimmät kävijät voivat tulla oman aikuisen kanssa viettämään aikaa yhteisen leikin ja tutkimisen merkeissä. Toiminnallisessa tilassa käytetään aisteja monipuolisesti. Kävijä pääsee koskemaan ja tunnustelemaan, haistelemaan, kuuntelemaan, katselemaan, kurkistelemaan, etsimään ja liikkumaan eri tavoin.

Piilosilla – koko perheen tapahtumapäivä
2.3.2024

Tekemistä ja kokemista erityisesti lapsiperheille ja perheiden pienimmille.

Käsillä – taitoa – iloa – muotoa 3.–29.4.2024

Näyttely esittelee Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomen Hyvinkään toimipisteessä lukuvuoden aikana syntyneitä töitä.

Tarkemmat tiedot: www.villaarttu.fi