Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Uusia mahdollisuuksia vaikuttaa Keusoten päätöksentekoon
Uusia mahdollisuuksia vaikuttaa Keusoten päätöksentekoon
Keusoten ensimmäisessä puntaroivassa asukaspaneelissa käsitellään lasten ja nuorten mielen hyvinvointia. 

Uusia mahdollisuuksia vaikuttaa Keusoten päätöksentekoon

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) vahvistetaan asukkaiden osallistumismahdollisuuksia järjestämällä puntaroivia asukaspaneeleita. Ensimmäisessä paneelissa käsitellään lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin vahvistamista.

Puntaroiva asukaspaneeli on kansalaisosallistumisen muoto, jota Keusotessa kokeillaan yhteistyössä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa. Tavoite on, että hyvinvointialueen päättäjät saavat asukaspaneeleiden lopputuloksena asukkailta harkitun ja jäsennellyn loppulausuman, jossa on suosituksia päätöksenteon tueksi.

– Keusotessa on jo nyt ollut erilaisia mahdollisuuksia kehittää palveluja, esimerkiksi osallistumalla asukaskehittäjätoimintaan tai asukasraateihin. Puntaroivilla asukaspaneeleilla halutaan vielä lisätä asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia hyvinvointialueen päätöksentekoon, kertoo Keusoten johtava asiantuntija Tero Seitsonen.

Mukaan satunnaisotannalla

Osallistujat puntaroiviin asukaspaneeleihin valitaan satunnaisotannalla, jotta asukaspaneeleissa kuuluisi mahdollisimman kattavasti eri-ikäisten ja eri taustoista tulevien keskiuusimaalaisten ääni.

– Kutsut lähetettiin Digi- ja väestötietovirastolta saadun satunnaisotoksen perusteella viidelle tuhannelle 15–80 -vuotiaalle asukkaalle. Lopulliset paneeleihin osallistujat valitaan ilmoittautuneiden joukosta niin, että he edustavat mahdollisimman kattavasti keskiuusimaalaisia, Seitsonen kuvailee.

Ensimmäisessä asukaspaneelissa marraskuussa käsitellään lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin vahvistamista.

– Lasten ja nuorten tilanne puhututtaa ja aiheuttaa huolta. Tilastojenkin perusteella lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin liittyvät asiat ovat ajankohtaisia. Keusoten päättäjät olivat sitä mieltä, että tämä on juuri oikea aihe ensimmäiseen asukaspaneeliin, Seitsonen kertoo.

Tutustu puntaroiviin asukaspaneeleihin Keusoten verkkosivuilla