Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Kuka sytytti valot?
Kuka sytytti valot?

Kuka sytytti valot?

Museokeskus Taikan loppusyksyn näyttely keskittyy valotaiteen nykytekijöihin.

Valotaidetta on tehty läpi 1900-luvun, ja aikaisempiakin esimerkkejä löytyy. Erityisen nousun valotaide koki 1960-luvulla, ja nykyisin erilaiset valotaiteen näyttelyt ja tapahtumat ovat suosittuja. Nyt valotaide valtaa museokeskus Taikan ison näyttelysalin loppuvuoden ajaksi.

Taikan Hillitön valo -näyttelyssä esitellään valotaiteen hillitöntä, leikkisää ja kokeilevaa puolta. Teokset heijastelevat maailmaa sekä aikamme ilmiöitä ja esittelevät valotaiteen tekijöiden monimuotoisuutta.

Näyttelyssä valoteoksensa syystalven pimeyteen tuovat taiteilijat Janne Ahola, Meri Ekola, Fern Orchestra, Jukka Hautamäki, Kimmo Karjunen, Juan Kasari, Annikki Luukela, Ainu Palmu, Ilkka Paloniemi, Pasi Rauhala, Tomasz Sekular, Jere Suontausta ja Antti Tolvi. Näyttely on järjestetty yhteistyössä valotaiteen seura FLASHin kanssa.

Yhteistä teoksille on tietynlainen hillittömyys.

Osa näyttelyn teoksista on toteutettu nykyteknologian avulla, mutta osa hyödyntää ikivanhoja ilmiöitä. Yhteistä teoksille on tietynlainen hillittömyys. Näyttelyssä voi esimerkiksi kokea, miltä näyttää viherkasvin kontrolloima valoshow tai virtuaalinen valo. Se saa myös pohtimaan, voiko 1800-luvun merimaalauksen tai tähtienvälisen avaruusmatkan tunnelman tavoittaa valon avulla.

Valotaiteen moninaisuus näyttäytyy sekä tekniikoissa, valon laadussa, että tekijöiden kirjossa. Vaikka osa teoksista käsittelee hillittömän syvällisiäkin aiheita, voi näyttelystä ja sen teoksista löytää myös iloa ja huumoria.

Hillitön valo
2.11.2023–7.1.2024

Museokeskus Taika
Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää

iso meri ekola
Kuvakaappaus Meri Ekolan teoksesta Kesyttämätön – Untamed.

iso Kuka sytytti Juan Kasari
Juan Kasarin teos Absence III.