Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Kiinnostus juniin toi Miska Nissisen tettiläiseksi Suomen Rautatiemuseoon
Kiinnostus juniin toi Miska Nissisen tettiläiseksi Suomen Rautatiemuseoon
Yhdeksäsluokkalaiset Miska Nissinen sekä Niilo Hautakangas olivat tet-jaksolla Suomen Rautatiemuseossa lokakuussa.

Kiinnostus juniin toi Miska Nissisen tettiläiseksi Suomen Rautatiemuseoon

Vanhan ajan junakalusto kiinnostaa nuorta miestä.

Hyvinkääläinen Miska Nissinen on ollut junista ja rautateistä kiinnostunut niin kauan kuin muistaa. Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä hän on käynyt ”palosammuttimen kokoisesta” asti.
Ei siis ihme, että hän otti hyvissä ajoin yhteyttä rautatiemuseoon ja pyrki työelämään tutustumisjaksolle eli tettiläiseksi. Tämän vuoden keväällä oli viikon tet-jakso ja lokakuussa kahden viikon.

– Suvussani on rautatieläisiä ja minulla on paljon rautateitä koskevaa kirjallisuutta. Haaveilen veturinkuljettajan tai jostain muusta rautateihin liittyvästä ammatista, Nissinen kertoo.

Hän on nyt Puolimatkan koulun yhdeksännellä luokalla ja opiskelee tosissaan päästäkseen jatko-opintoihin lukioon tai vaihtoehtoisesti ammattioppilaitoksen sähköpuolelle. Nissinen on kuulunut Hyvinkään vapaaehtoiseen palokuntaan jo viitisen vuotta. Hän osallistuu toimintaan lähes päivittäin.

Nissinen on parhaillaan miehistöosastossa, jossa hän kouluttaa nuorisoa. Nuorison koulutusohjelmaan liittyy palokuntataitoja laidasta laitaan. Harjoituksia järjestetään paloaseman ympäristössä.
Vapaa-aikanaan Nissinen käy usein kuvaamassa junia.

Haaveilen veturinkuljettajan tai jostain muusta rautateihin liittyvästä ammatista.

– Pääsin tettiläisenä tutustumaan kalustohallin vetureihin ja vaunuihin sekä skannaamaan vanhoja valokuvia vetureista ja vaunuista museon digitaaliseen arkistoon. Olen aina ollut erityisen kiinnostunut autonomisen ajan junakalustosta.

– Haluan jatkossa liittyä Rautatiemuseon ystävät -yhdistykseen, sillä haluan tietää aina vain enemmän junista ja rautateistä ylipäätään. Olen jo ollut vapaaehtoisena rautatiepäivän tapahtumissa.

Museonjohtaja Tiina Lehtinen kertoo, että Suomen Rautatiemuseoon pyrkii vuosittain tettiläiseksi todella paljon nuoria. Kaikkia ei pystytä ottamaan, koska nuorten ohjaaminen vie museon henkilökunnan aikaa.

– Vuosittain nuoria on kymmenkunta, aina kaksi kerrallaan. Tänä syksynä kaukaisin on Limingasta saakka. Hakemiseen vaikuttaa yleensä kiinnostus rautateihin.

Nuoret pääsevät heti kokeilemaan valvotusti esimerkiksi kaluston entisöintiä eli maalin rapsutusta vaunujen seinistä. He pääsevät tutustumaan valokuvakokoelmiin ja skannaamaan vanhoja kuvia digiarkistoon.

– Tettiläiset pääsevät mukaan myös ohjatuille opaskierroksille tai tapahtumissa museojunan kyytiin ja kaluston siirtoon. Museon kulissien takainen jatkuva työ tulee tettiläisille tutuksi koko laajuudessaan.

Tettiläiset eivät joka paikassa saa yhtä monipuolista ohjausta. Tarinat pari viikkoa kaupan varastoa siivonneesta tettiläisestä ovat tuttuja. Monet pyrkijät kertovat kuulleensa kavereilta, miten hieno kokemus rautatiemuseon tet-jakso on ollut.

– Rautatieharrastus on yleensäkin nousussa muiden muassa vihreän siirtymän ansiosta. Me jaamme kokoelmistamme tietoa yleisölle, toimittajille ja alan harrastajille. On mukavaa, kun meillä tettiläisinä olleet nuoret haluavat osallistua talkootyöhön esimerkiksi rautatiemuseopäivinä.

Katso video

Suomen Rautatiemuseo

Suomen Rautatiemuseo on valtakunnallinen vastuumuseo, jonka tehtävänä on tallettaa ja esittää rautatiehistoriaa koko maan laajuisesti. Kuitenkin paikallinen tavoitettavuus on meille myös erityisen tärkeää. Siksi hyvinkääläisiä ja lähikuntalaisia ilahduttaaksemme, olemme laajentaneet aukioloaikojamme - talvikauden osalta jopa radikaalisti.

Uudet aukioloajat talvikaudella: 1.9.–31.5. ti–su 10–18
(kesäkaudella 1.6.–31.8. joka päivä 10–18).
Tervetuloa viihtymään!

P.S. Museokauppa palvelee uusien aukioloaikojen mukaan. Talvikaudella pieni kahvila museon aulan yhteydessä, kesäisin pakarikahvila tunnelmallisella piha-alueella.