Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Hyvinkään Vanhusneuvosto
Hyvinkään Vanhusneuvosto
Hyvinkään Vanhusneuvosto – yllättävän ikärikas. Kuvassa Vanhusneuvoston jäseniä.

Hyvinkään Vanhusneuvoston kysymyksiä kaupunginjohtajalle

Hyvinkään Vanhusneuvoston jäsenet esittivät kysymyksiä kaupunginjohtaja Johanna Luukkoselle.

Minkä ikäisenä ihmisen olisi mielestäsi hyvä ruveta itse miettimään omaan ikääntymiseensä liittyviä kysymyksiä (mm. ikääntymisen ennakointi – asuminen, toimeentulo, sosiaaliset verkostot)?

Omaan ikääntymiseen liittyviä asioita voi alkaa suunnitella ja pohtia jo työikäisenä. Riittävä ennakointi ja asiantuntijoiden kanssa keskusteleminen voivat auttaa hahmottamaan sitä, miten voisi itse toteuttaa omaa vanhenemistaan toivomallaan tavalla vaikkapa asumisen suhteen. Toimeentulon ja asumisen lisäksi iloa antavat läheisten ja ystävien kanssa toimiminen. Positiivinen elämän asenne auttaa ylläpitämään ystävyyssuhteita ja jalkautumaan erilaisiin tilaisuuksiin. Sosiaalinen aktiivisuus pitää mielen virkeänä ja auttaa siten kohtaamaan mahdollisia haasteita, joita voi ikääntymisen myötä syntyä.

Miksi Hyvinkäällä on hyvä ikääntyä, mihin ikärikas on Hyvinkäällä tyytyväinen?

Hyvinkäällä on kattava ja monipuolinen ikäihmisten vapaa-ajan tarjonta. Erilaisia kaupungin mahdollistamia hyvinvointia edistäviä palveluita - liikunnasta kulttuurin eri muotoihin – löytyy matalankynnyksen toimintoina, joko maksutta tai kohtuuhintaisesti. Myös Hyvinkään Opiston ja yhdistysten laaja tarjonta tukee ikääntyessä ja elämänvaiheen muutoksessa. Erityisen iloinen olen Hyvinkään luonnosta niin kaupunkialueellamme kuin kaupunkiamme ympäröivänä vyöhykkeenä. Se tarjoaa upeat olosuhteet reippailuun ja luonnossa liikkumiseen. Lähtemistä vaille valmis ympäristö! Kaupungin keskustassa sijaitseva Terveysmetsä kutsuu keskustassa asuvia nauttimaan monimuotoisesta kaupungistamme; upeaan ympäristöön on rakennettu esteetön reitti. Kaupungin kevyenliikenteen väylät mahdollistavat ikääntyessä turvallisen liikkumisen kaupungissa ja alueelta toiselle.

Mikä on Hyvinkäällä ikärikkaiden näkökulmasta parasta?

Ikääntyvien kannalta erinomaista ovat kaupungissa olevat julkiset ja yksityiset hyvinvointi- ja terveyspalvelut sekä monipuoliset vaihtoehdot omannäköisen vapaa-ajan viettämiseen. Nostetaanpa vaikka luonto, kirjasto, uimala ja muut liikuntaolosuhteet kuten latuverkosto, yhdistysten toiminta sekä Hyvinkään Opisto! Nämä ovat loistavia esimerkkejä siitä kaikesta tarjonnasta, josta kukin voi omien mieltymystensä mukaisesti valita. Kaupungin kaupalliset palvelut ovat myös laajat ja asukkaiden hyvin saavutettavissa. Kaikki nämä rakentavat hyvää elämää ja tukevat ikääntymisen tuomien haasteiden kanssa.

Missä ikärikkaat miehet voivat Hyvinkäällä tavata toisiaan – saada uusia ystäviä ja viettää yhdessä edullisen tai maksuttoman kahvikupposen äärellä (päihteettömästi) aikaa?

Hyvinkään Seurakunnalla on vireä miesten kohtaamisaika, jota kannattaa tiedustella seurakunnasta. Monissa eläkeyhdistyksissä on mukana aktiivisia miehiä, joiden kanssa kohtaaminen ja yhdessä tekeminen on toimeliasta. Liikuntaseuroista esimerkkinä voisin nostaa HyPS:n Concarit, jotka liikkuvat arjessa aktiivisesti ja tekevät hienoa hyväntekeväisyystyötä lapsiperheiden hyväksi. Yhteiskunnallisesti aktiivisia miehiä löytyy muun muassa Lions Clubeissa. Näkisin, että Hyvinkäällä on sekä naisille että miehille hyvin monipuolista tarjontaa vapaa-aikaan ja siten mahdollisuus ystävystyä ikääntyessä tai leskeksi jäädessä. Kannustan olemaan rohkea ja tiedustelemaan toimintaa eri yhdistyksistä, joiden teema itseä kiinnostaa.

Mikä on mielestäsi Hyvinkään kaupunkiliikenteessä vaikeinta näkövammaiselle tai apuvälineellä liikkuvalle?

Kun ihminen tarvitsee erilaisia apuvälineitä, usein niissä haastaa reitistössä olevat vauriot ja yllättävät esteet. Liikkumisen esteettömyyttä pyritään kaupungilla arvioimaan aika ajoin esteettömyys- ja turvallisuuskävelyillä. Näiden antina löytyykin kohteita, joita kehittämällä voidaan parantaa kaikkien ympäristössä liikkuvien kulkemista. Kaupunki saa myös tietoa ja ehdotuksia vanhus- ja vammaisneuvoston kautta liikkumiseen liittyen.

MP sähköpotkulaudat – eli mikä on mielipiteesi sähköpotkulaudoista?

Sähköpotkulaudat ovat tulleet katukuvaan liikkumisen vaihtoehdoiksi. Maailma muuttuu ja uskon, että tulevaisuudessa tulee myös uusia vaihtoehtoisia liikkumisen muotoja. Keskeistä on huomioida toinen toisemme ja erilaiset liikkujat. Sähköpotkulautojen liikennöinnistä, parkkeerauksesta ja toiminta-alueista kaupunki tekee yhteistyötä toimittajien kanssa. Potkulautojen liikkumisnopeudesta tietyillä alueilla tai pysäköintipaikoista keskustellaan niin ikään. Potkulautojen käyttäjiltä kaupunki toivoo, että ne jätetään liikkumisväylien reunaan tai pysäköintialueille siten, ettei niistä koidu vaaraa muille liikkujille. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, etteivät ne aiheuta lisähaasteita esimerkiksi näkövammaisten liikkumiseen.

Miten näet Hyvinkään Vanhusneuvoston vaikuttavuuden ja merkityksen Hyvinkään kaupungin päätöksenteossa?

Vanhusneuvosto tuo ja kokoaa hyvin arjen asioita tietoon päättäjille ja virkamiehille, joiden kanssa kehitämme ikääntymiseen liittyviä hyvinvointiasioita. Nyt kun kaupunki ei enää vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista, on erittäin tärkeää, että meillä on Hyvinkään Vanhusneuvostosta edustaja myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten vanhusneuvostossa. Näin Vanhusneuvoston edustaja voi viedä terveiset ikääntyvien sotepalveluista suoraan hyvinvointialueelle.

Jos olisit taikavoimia omaava haltiatar ja saisit muuttaa yhden ikääntyneitä koskevan asian Hyvinkäällä, minkä asian muuttaisit?

Ettei yksikään ikäihminen jäisi yksin. Yksinäisyys ja ihmisen hylätyksi tulemisen tunne ovat musertavia. Kannetaan huolta naapurista ja niistä ihmisistä, joita lähellämme on. Sillä jokainen on meistä merkityksellinen ja arvokas.

Timanttivinkkisi ikääntymiseen?

Pidä yhteyttä ihmisiin, ole itse aktiivinen ja positiivinen. Näin et jää yksin ja pysyt yhteisöllisessä arjessa vireänä, vaikka liikkuminen iän myötä hieman hidastuisi. Mielen virkeys tuo voimaa ikääntymiseen.