Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Hyvinkään ulkoilumaastot hurmaavat ympäri vuoden
Hyvinkään ulkoilumaastot hurmaavat ympäri vuoden

Hyvinkään ulkoilumaastot hurmaavat ympäri vuoden

Hyvinkään Sveitsiin on asennettu uudet opasteet sekä luonto- että kulttuuripoluille. Polkujen risteyskohtiin on pystytetty opastetolpat, joista helposti näkee, mihin suuntaan pitää lähteä.

Olemme halunneet tehdä mahdollisimman selkeät opasteet maastoon, jossa on paljon eriäviä polkuja, luontoalueiden suunnittelija Matti Mattila kertoo.

Reittien varrelle on tuotu myös lisää penkkejä.

Sveitsin luontopolku valmistui 2015, kulttuuripolku joitakin vuosia myöhemmin. Nyt ne olivat selkeästi kohennuksen tarpeessa.

Sekä kulttuuripolku että luontopolku alkavat Sveitsin majan parkkipaikan tuntumasta. Mattila toivoo, että poluille lähtevät kulkijat perehtyisivät aluksi informaatiotauluihin. Niistä näkee reittikokonaisuudet kerralla eikä tarvitse miettiä, mihin suuntaan pitäisi lähteä.

– Hotel Sveitsi markkinoi alueen ulkoilumahdollisuuksia ja sieltä saa respasta myös karttoja alueen reiteille.

Sveitsinpuiston kulttuuripolku johdattelee kulkijan historiallisen kohteiden kautta Sveitsinlukon eli supan ympäri. Reitti alkaa Sveitsin Majan parkkipaikalta Seikkailu Sveitsin vierestä. Reitin pituus on noin 1,1 kilometriä, korkeuserot tuovat haastavuutta.

Hyvinkää on tunnettu hyvistä ulkoilumaastoistaan ja mahdollisuuksistaan jo vuosikymmenten takaa.

Reittiä ohjaavat Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaiden tekemät riemastuttavat opasteet, joissa seikkailee herra Staudinger.

Sveitsin luontopolku on hiukan kulttuuripolkua pitempi, noin 2,4 kilometriä. Reittimerkinnät ovat keltaisia ja reitti kulkee valtaosin rakennetuilla ulkoväylillä. Harjumaaston korkeuserot toki tuovat tällekin reitille haastavuutta jyrkimmissä kohdissa.

Jos luontopolusta halua saada irti mahdollisimman paljon iloa, kannattaa opetella käyttämään puhelimen kameran QR-lukijaa. Näin pääsee tutustumaan tietoiskujen sisältöön.

Mattilan mukaan reiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta pääväylät pysyvät melko hyvin kuljettavina suuren kävijämäärän vuoksi.

Sveitsinpuistossa on helppo ulkoilla. Metsänhoidolliset toimenpiteet ovat olleet vuosien varrella tarpeen, jotta reitit pysyvät turvallisina ja näkymät avarina. Silti reiteillä ollaan metsässä lähes keskellä kaupunkia.

Matti Mattila

Matti Mattila liikkuu luonnossa mielellään myös pyöräillen. Sveitsinpuiston luonnonsuojelualueella pyöräily on sallittua ainoastaan siihen merkityillä väylillä. Metsäpoluilla ei saa ajaa. 

Luistelukentät

Hyvinkäällä on useita luistelukenttiä ympäri kaupunkia. Niitä löytyy koulujen läheisyydestä, liikunta- ja urheilupuistoista, sekä lähiliikuntapaikoilta. Talvisin merkki siitä, että kenttä on turvallisessa luistelukunnossa, on iltaisin kentällä palavat valot.

Talven aikana voit seurata luistelukenttien kunnostusta: www.hyvinkaa.fi/luistelukentat

Hyvinkään luistelukentät

Hiihtoladut

Hyvinkää on tunnettu hyvistä ulkoilumaastoistaan ja mahdollisuuksistaan jo vuosikymmenien takaa. Talvella ulkoilureiteillä ja keskustan välittömässä läheisyydessä on hoidettuja latuja lähes 70 km. Nämä muodostavat yhtenäisen latuverkoston.

Ajantasaisen tiedon laduista löydät osoitteesta: hyvinkaa.fluentprogress.fi/outdoors

Usmijärven talviuintipaikka

Usminjärven uimarannalle on avautunut talviuintipaikka, jota ylläpidetään yhteistyössä Hyvinkään avantouimareiden yhdistyksen kanssa. Ranta sijaitsee 5 km päässä keskustasta. Rannalla on pukutilat. Talvi- ja avantouintipaikalla ei ole uinninvalvontaa.

Liveseurantaa avantouinnin kävijämääristä Usmin uimaranta, avanto - Tänään tunneittain: my.sensmax.eu/r/396805

Hyvinkää avantouinti