Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Rockfest vetää vuosittain hyvin väkeä Hyvinkäälle.
Rockfest vetää vuosittain hyvin väkeä Hyvinkäälle.
Rockfest vetää vuosittain hyvin väkeä Hyvinkäälle.

Hyvinkään kaupunkiyhdistys sai ensimmäisen vuosikymmenensä täyteen

Useilla suomalaisilla kaupungeilla on oma kaupunkiyhdistys virkistämässä paikkakunnan elinkeinoelämää ja kulttuuria. Hyvinkään kaupunkiyhdistys ry täytti maaliskuussa kymmenen vuotta ja on vakiinnuttanut toimintansa.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Suvi Viljanen mieltää sen liimaksi kaikkien muiden Hyvinkäätä kehittävien tahojen välissä.

– Tarkoituksemme on koota eri tahoja yhteen ja kannustaa niitä toimimaan yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen.

Hyvinkään kaupunkiyhdistys saa kaupungilta avustusta vuosittain. Lisäksi yhdistys kerää tuloja jäsenmaksuista ja tapahtumien markkinapaikkatuotoista.

Tutkimukset osoittavat, että tapahtumat keskustassa ovat yksi kaupunkien tärkeimmistä elinvoimatekijöistä. Tässä Hyvinkääkin on viime vuosina kunnostautunut.

– Kaupungissamme on vuosien mittaan panostettu yhä enemmän siihen, että täällä olisi monenlaisia tapahtumia ympäri vuoden. Tätä asiaa tulee pitää pinnalla jatkossakin.

Toiminnanjohtaja on optimistinen sen suhteen, että Hyvinkään elinvoima lisääntyy entisestään.

Yhteishenki Hyvinkäällä kasvanut

Hyvinkään kaupunkiyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja, yrittäjä Kari Rautanen on nähnyt kotikaupunkinsa monenlaisen virkistymisen.

– Aikaisemmin oli tapana sanoa, että Hyvinkäällä ei koskaan tapahdu mitään. Nyt se ei enää todellakaan pidä paikkaansa, hän iloitsee.

Kari Rautanen on erittäin tyytyväinen siitä, että Hyvinkäällä yhteishenki on viime vuosina huomattavasti lisääntynyt.

– Hyvinkään kaupunki on ollut tässä se keskeinen tekijä. Rockfest ja muut suuret tapahtumat ovat tuoneet tänne aivan uudenlaista henkeä.

Hyvinkäälle muuttaa koko ajan uutta väkeä muun muassa pääkaupunkiseudun ruuhkiin kyllästyneinä.

– On tärkeää pohtia sitäkin, miten nuo ihmiset löytävät uuden kotikaupunkinsa hengen.

Kaupunkiyhdistyksillä on hyvin erilaisia rooleja

Vuonna 1997 perustetun Elävät Kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen kertoo, että maassamme on noin 30 erilaista kaupunkiyhdistystä.

– Suurten kaupunkien lisäksi oma kaupunkiyhdistys toimii muun muassa Varkaudessa ja Pietarsaaressa.

Toiminnanjohtajan mukaan jokaisella kaupunkiyhdistyksellä on aika omanlaisensa rooli. Jollakin voi olla vastuullaan torikauppa, joku toinen taas saattaa tehdä kaupungin brändiviestintää.

– Paljon riippuu siitä, mitkä ovat kyseisen yhdistyksen toiminnanjohtajan vahvuudet ja mikä palvelee kaupunkia parhaiten.

Lemminkäinen korostaa sitä, että luottamuksen rakentaminen keskustan kivijalkakauppoihin on kaupunkiyhdistyksen kannalta avainasia.

– Tapahtumat ovat tärkeitä ja ne pitää toteuttaa hyvin. On huomattava sekin, että tapahtumat eivät koskaan synny itsestään vaan on panostettava esimerkiksi tekniikkaan, viestintään ja turvallisuuteen. Ilman riittävää rahoitusta idearikkaankin kaupunkiyhdistyksen on vaikea saada aikaan huomattavia tuloksia.

Kaupunkiyhdistys Suvi Viljanen ja Kari Rautanen

Kaupungistamme löytyy me-henkeä. "Ei olla kilpailijoita, vaan puhalletaan samaan hiileen", iloitsevat Kari Rautanen ja Suvi Viljanen.