Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Hyvinkään kaupunkikuva on jokaisen asukkaan vastuulla
Hyvinkään kaupunkikuva on jokaisen asukkaan vastuulla

Hyvinkään kaupunkikuva on jokaisen asukkaan vastuulla

Rakennusvalvonta toimii lain ja asetusten määräämänä, asukkaitten parhaaksi.

– Rakennusvalvonnan työ on hieman samankaltainen kuin poliisilla: me valvomme, että annettuja määräyksiä ja lakeja noudatetaan, sanoo Hyvinkään ja Järvenpään lupa- ja valvontapäällikkö Taija Karjalainen.

Hänen mielestään omakotitaloasukkailla on meneillään sukupolvenvaihdos: ennen pihat olivat niukkoja ja parin omenapuun ja pensaan lisäksi pihaa koristi vain hyvin hoidettu nurmikko. Nyt pihoilla on kesäkeittiöitä, trampoliineja ja paljuja. Myös irrallisia työvälinevarastoja ja vastaavia on entistä useammilla pihoilla.

Karjalaisen mielestä aktiviteetit saavat näkyä, mutta asemakaavan määräykset pitää silti ottaa huomioon.

Laki sanoo, että rakennuksen ympäristöineen on oltava sellaisessa kunnossa, että se täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset, eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

– Kunnan viranomaisten tehtävänä on valvoa, että pihat, liikenneväylät, kadut, aukiot ja puistot täyttävät hyvän kaupunkikuvan ja viihtyisyyden vaatimukset.

Hyvinkäällä toteutettiin ­keväällä 2023 ilmakuvaus. Ilmakuvat ovat nähtävillä kaupungin karttapalvelussa. Kuvien perusteella tehdään nyt kortteli korttelilta valvonta, jossa katsotaan, ovatko rakennusluvat kunnossa ja toimitaan omalla tontilla.

– Jos kattoja on enemmän kuin luvissa, lähetämme selvityspyynnön tontin omistajalle ja tarvittaessa käymme paikan päällä, Karjalainen tiivistää työn luonteen.

Omakotialueilla usein käy niin, että naapurit sopivat keskenään, miten lähelle raja-aitaa voidaan rakentaa. Ongelmia voi tulla, kun naapuri vaihtuu, ja rakennustarpeet muuttuvat.

Tällaisia tilanteita varten on olemassa ympäri vuorokauden toimiva nettipalvelu Lupapiste, jonne voi jättää kirjallisen kysymyksen pulmatilanteesta.

– Tavoitteena on, että vastaamme kahden viikon kuluessa.

Karjalainen muistuttaa, että ensi kesäksi omalle tontille lisärakentamisesta haaveilevien kannattaa olla liikkeellä ajoissa, mieluiten jo talvella. Jos tarvitaan lupia, käsittelyaika on usein pari kuukautta.

Rakennusvalvontaan tulee myös usein kysymyksiä asunto-osakeyhtiöiden asioista. Aina ei ehkä muisteta, että nykyisin suosittu AirBnB-toiminta eli asuntojen lyhytaikainen vuokraaminen matkailijoille vaatii lupia. Taloyhtiöltä saadun luvan lisäksi tarvitaan voimassa oleva rakennuslupa, joka antaa mahdollisuuden majoitustoimintaan.

Syksyn tullen myös hulevesistä voi koitua haittaa. Suurin osa vedestä ei enää imeydy maahan, vaan virtaa päällystettyjä pintoja pitkin.

– Haluamme muistuttaa tässä yhteydessä myös kaivojen kansien puhdistamisesta lehdistä. Puhdistaminen kuuluu kaivon kohdalla olevalle kiinteistölle.

Uusitussa hulevesiohjelmassa on annettu ohjeet pientaloille, taloyhtiöille ja liike- ja teollisuuskiinteistöille. Hyvinkää on pohjavesialuetta, ja hulevesien imeyttäminen oikealla tavalla on tärkeää.

Lupapiste: www.lupapiste.fi

 

iso Kytajarvi Kytajan asuinalue 4

Kytäjärvi kuntoon -hanke etenee!

Lue viimeisimpiä hankeuutisia ­verkkosivuiltamme: www.hyvinkaa.fi/kytajarvikuntoon