Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Graffitit haltuun
Graffitit haltuun
Somerharjun mukaan graffittien ohjattu tekeminen voi sopia nuorille, joita muut harrastukset eivät kiinnosta. Harrastuksen hintakaan ei nouse korkealle, sillä lajia voi ja pitääkin opetella piirtämällä.

Graffitit haltuun

Katutaiteen vastuullinen tekeminen vaatii kärsivällisyyttä ja halua kehittyä.

Hyvinkääläislähtöinen Aarni ­Somerharju vetää entisessä kotikaupungissaan yläkouluille suunnattua katutaideprojektia. Projekti kestää koko kuluvan lukuvuoden ajan ja se toteutetaan yhteistyössä Villa Artun kanssa.

Lisäksi hän on ohjannut syksyn aikana harrastekerhoja Paavolan ja Peiponpesän kouluissa. Kerhot on toteutettu osana Harrastamisen Suomen mallin toimintaa. Toimintaa koordinoi Hyvinkäällä Hanna-­Mari Kujala.

Kerhoissa opiskellaan katutaiteen eri lajeja alkeista asti. Ensin opetellaan oikeat tekniikat ja teoria paperille hahmottelemalla värikynillä ja maalitusseilla. Niistä siirrytään vaativampaan spray-maalitekniikkaan.

Hyvinkäällä tehdään Somerharjun mielestä tällä hetkellä poikkeuksellisen hyvää työtä taideharrastuksien tarjoamisessa lapsille. Hänen omassa lapsuudessaan ei vastaavia harrastusmahdollisuuksia ollut, joten nyt on tosi antoisaa olla mukana hankkeissa.

– Katutaiteen tekemisessä vaaditaan kärsivällisyyttä ja halua kehittyä, sanoo itse yläastevuosista asti graffiti-taidetta harrastanut Somerharju.

Graffitien lisäksi katutaide tarkoittaa muraaleja tai vaikka esineiden päälle tehtyä tekstiilitaidetta – aihetta ei kannata rajata kuin omaan mielikuvitukseen.

Somerharju on Funk on -taidekollektiivin toiminnanjohtaja ja pitkän linjan katutaiteilija. Hänen teoksensa on jo vuosia koristanut esimerkiksi Hyvinkään maauimalan seinää. Lastensuojeluun suuntautunut sosionomi on itse viettänyt muutamia vuosia lastenkodissa, ja siksi mielekkään harrastuksen tarjoaminen lastenkotilapsille ja kaikille muillekin nuorille on hänelle elämäntehtävä.

– Korostan kerhoja vetäessäni nuorille katutaiteen tekemisen vastuullisuutta. Olen harrastanut katutaidetta noin 15 vuotta. Aikaisemmin, ennen luvallisia maalauspaikkoja, ennakkoluulot olivat paljon nykyistä isommat.

Somerharju järjestää katutaidekerhoja kuudella eri paikkakunnilla ja pitää myös Funk on -taidekollektiivin puitteissa muutaman tunnin graffitikursseja yritysten teemapäiviin tai vaikkapa polttariporukoille.

Katumaalausharrastus pelasti päihteiltä ja väärille teille joutumiselta.

– Oma haaveeni on, että Hyvinkään moniin alikulkuihin tehdään hienoja, luvallisia graffitimaalauksia ilahduttamaan kulkijoita. Toivon myös lisää julkisia maalauksia esimerkiksi kouluihin ammattimaalareiden opastamana ja nuorten itsensä toteuttamina tai ideoimina.

Somerharju iloitsee siitä, että Hyvinkäällä on entistä useampia luvallisia maalauspaikkoja. Syksyn aikana niitä tulee useita lisää.

Somerharju uskoo, että katumaalausharrastus pelasti hänet päihteiltä ja väärille teille joutumiselta.

Ennakkoluuloiset saattavat pelätä, että katutaiteen tekemisen oppiminen lisää laittomien graffittien määrää kaduilla. Somerharju torjuu pelon.

– Jos nuori vaikka harrastaa nyrkkeilyä, ei hän mene kadulle ketään hakkaamaan. Ohjatussa harrastuksessa tekeminen on mielekästä ja muihin harrastajiin syntyy luottamuksellinen suhde.

www.funkon.fi

www.harrastamisensuomenmalli.fi

Aarni Somerharju toivoo Hyvinkäälle lisää julkisia maalauksia esimerkiksi kouluihin.