Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Elävää kaupunki­kulttuuria luomassa
Elävää kaupunki­kulttuuria luomassa

Elävää kaupunki­kulttuuria luomassa

Anni-Julia Tuomisto on hyvinkääläinen suunnittelija ja ammattikuvittaja, jolla on monta rautaa tulessa ja taito muuntua kameleonttimaisesti uusiin projekteihin. Juuri nyt hän on monella tapaa uuden äärellä.

Anni-Julia Tuomisto on tehnyt taidetta pienestä pitäen. Tampereen kuvataidekoulun rehtorina ja opettajana toimineen taidemaalariäidin ja musiikkitoimittajaisän luomat lapsuuden puitteet tarjosivat erinomaiset mahdollisuudet taidekipinän syttymiseen. Tie vei opiskelemaan Lahden muotoiluinstituuttiin, jossa Tuomisto opiskeli pakkausmuotoilua ja grafiikkaa.

Oman yrityksensä Anni-Julia Tuomisto perusti vastavalmistuneena muotoilijana vuonna 2011. Hän on ehtinyt reilussa kymmenessä vuodessa tehdä valtavasti: tv-tuotantojen taustakuvitusta, yritysten brändikuvituksia, kampanjailmeitä, pelisuunnittelua, tuotekehitystä sekä laajalti yritysyhteistyötä eri toimijoiden, kuten vaikkapa Rovion ja Helsingin Sanomien kanssa.

– Minä toteutan sen, mitä asiakkaani haluaa. Työni tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia oppia uutta ja kurottaa koko ajan kohti uusia suuntia. Jotta asiakkaani olisi tyytyväinen, asiakaslupauksen tulee pitää.

iso muraali

Anni-Julia Tuomisto työsti kesäkuussa näyttävän muraalin Ruisrockiin. Alempana valmis kuva.

Yksinyrittäjän arki koostuu moninaisista ja osin päällekkäisistä projekteista, eri mittakaavan sisällöistä, tiukasta aikatauluttamisesta ja itsensä johtamisesta. Silloinkin kun näkyvää ja tuntilaskutettavaa työtä ei pintapuolisesti tapahdu, yrittäjä tekee tuotekehittelyä ja prosessoi jo vauhdilla seuraavia projekteja.

– Koen, että työssäni vallitsee hyvällä tapaa luova kaaos, jonkinlainen tasapaino luovuuden ja järjestelmällisyyden välillä.

Paitsi suunnittelijan ja kuvittajan työtä, Tuomisto tekee myös taidetta. Hän osallistui 2019 Hyvinkään Opiston akvarellikurssille, jolta hän sai kipinän omalle intohimo­projektilleen, taiteen tekemiselle.

Tästä sai alkunsa Anni-Julia Originals. Tuomisto myy taidetta sekä verkossa että jalkautumalla eri kaupunkeihin.

Hyvinkääläisille Tuomiston teokset ovat tuttuja. Kirjastoaukion ja Kauppatorin omenankukka-aiheiset sähkökaapit, torin esiintymislavakontti sekä muuntamo Urheilukadulla ovat hänen käsialaansa.

Yksi merkittävimpiä ja näyttävimpiä projekteja Tuomisto toteutti työskennellessään yhtenä Ruisrockin viidestä taiteilijasta kesällä 2023, jolloin hän maalasi muraali­teoksia festarikävijöiden iloksi.

Katutaiteesta puhuessamme Tuomisto silminnähden innostuu.

Haluan olla osaltani edistämässä ja elävöittämässä hyvinkääläistä kaupunkikulttuuria.

– Ajattelen, että taide kuuluu kaikille. On ollut erityisen ihanaa, kun maalatessani muraalia tai graffittia ihmiset pysähtyvät seuraamaan tekemistäni ja juttelemaan.

Näissä erityislaatuisissa hetkissä on käyty keskustelua taiteesta ja sen kokemisen monimuotoisuudesta.

Loppusyksyllä 2023 Tuomisto elää muutosten aikaa. Yrittäjä avaa uuden liikkeen vilkkaan päätien varrella, Uudenmaankatu 42:ssa kerrostalon kivijalassa. Uudessa toimipisteessä on tarkoitus tehdä taas jotakin aivan uutta: paitsi kuvituksia ja taidetta, toteuttaa myös kaikille avoimia matalan kynnyksen työpajoja.

– Haluan olla osaltani edistämässä ja elävöittämässä hyvinkääläistä kaupunkikulttuuria. Tavoitteenani on osallistaa ja innostaa ihmisiä tekemään taidetta omista lähtökohdistaan käsin. Tuntuu siltä, että juuri nyt olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja että käsillä on jotakin jännittävää ja inspiroivaa. Palasia on hiottu tarkkaan ja nyt ne tuntuvat loksahtelevan paikoilleen, hän summaa.

Lue lisää:

iso muraali anni

Ruisrockin muraali valmiina. Anni-Julia Tuomiston näyttävät kukat ovat tuttuja myös Hyvinkään katukuvassa.

Tämän lehden kannen kuvitus on ­Anni-Julia Tuomiston käsialaa. Hän on toteuttanut sen guassiväreillä, maalitusseilla ja värikynillä sekä ­viimeistellyt teoksen digitaalisesti.